Döntés születhetett arról, kizárják-e a Barcelonát a Bajnokok Ligájából

Barcelona, 2023. május 15. A Barcelona játékosai ünnepelnek, miután 4-2-re gyõztek az Espanyol ellen a barcelonai RCDE Stadionban 2023. május 14-én, és ezzel négy fordulóval a vége elõtt megnyerték a spanyol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságot. MTI/AP/Joan Monfort
Sport
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Sajtóértesülések szerint az UEFA vizsgálóbizottság úgy döntött, a Barcelona kizárását javasolja a Bajnokok Ligájából a Negreira-ügy miatt, de a klub cáfol.

Előzmény:

 

Az ABC értesülései szerint az FC Barcelonát a Negreira-üggyel kapcsolatban vizsgáló kéttagú bizottság jelentése szerint a klubot ki kellene zárni a Bajnokok Ligája következő kiírásából. A barcelonai ügyészség még márciusban vádolta meg a klubot korrupcióval a Spanyol Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának volt alelnöke felé irányuló kifizetések miatt.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

2001 és 2018 között összesen hétmillió eurót küldött a klub a sportvezetőnek, ezalatt volt a jelenlegi elnök, Joan Laporta 2003 és 2010 között húzódó első mandátuma is, ő mindig is tagadta, hogy bármilyen bűnt követtek volna el, az átutalások elmondása szerint tanácsadói munkáért járt Negreirának.

Szintén márciusban az UEFA bejelentette, hogy saját vizsgálatot is indít az ügyben, múlt hétvégén pedig a Mundo Deportivo írta meg, hogy hamarosan megszülethet a döntés, a lehetséges opciók között az ideiglenes eltiltással, az ABC riportja szerint emellett döntött a felülvizsgálatot lebonyolító páros.

Arról, hogy lesz-e végül eltiltás, azt az az Aleksander Ceferin, a szövetség elnöke dönti majd el, akivel Laporta azonnal találkozót kért az ügy kirobbanásakor és ahonnan a klub elnöke azzal távozott, hogy azonnali szankciók nem lesznek. A szlovén sportvezető megvárhatja a bírósági döntést, de akár követheti tanácsadói ajánlását és kizárhatja a Barcát a BL 2023-24-es kiírásából. Vélhetően előbbi lesz a döntés, mivel amennyiben az eltiltás bejelentése után felmentik a klubot, perelhetnék a szövetséget.

Egy órával az ABC cikkének közzététele után a Barcelona már tagadta is a döntést, a SPORT közölte le a klub átigazolási szakértőjének, Gerard Romerónak a nyilatkozatát, ami szerint a nyomozók 71 kérdésből álló kérdéssort küldtek nekik, amit jövő hétig kell kitölteniük.