Játékosnevelés Barcelonában: valóság vagy hamis illúzió?

Fotó: Unsplash/Klemens Köpfle
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. december 2. - 06:37

A katalánok nem állnak fényesen ebben a szezonban, de ragaszkodnak az akadémiájukon nevelkedett fiatalokhoz. 

Xavi Hernández érkezése jelentősen felforgatta az állóvizet Barcelonában, reményt hozott, hogy a csapat visszakapja a stílust, amely annyi sikert hozott nekik az elmúlt években, valamint újra a fiatalokra, az akadémián nevelkedett játékosokra építkezik. 

A Barcelona szurkolói mindig nagy örömmel és várakozással figyelik, hogyha egy fiatal tehetség az akadémiáról bekerül a nagyok közé, ugyanis ismét velük szeretnének sikereket elérni. 

A katalán szurkolók körében még élénken élnek azok az évek, amikor volt olyan mérkőzés, hogy az akkor pályán lévő csapat mind a 11 tagja az akadémiáról került ki. Olyan játékosokat neveltek fel és értek el velük sikereket Barcelonában, mint Lionel Messi, Andrés Iniesta, Gerard Piqué, Cesc Fábregas, Carles Puyol, Jordi Alba Victor Valdés vagy éppen a jelenlegi edző, Xavi Hernández. 

Bár a gazdasági helyzet megakadályozza, hogy nagy nevű futballistákat igazoljanak, a Barcelona mégis törekszik erre, ugyanis úgy látják, a jelenlegi felhozatal nem elég ahhoz, hogy a nagy címekért harcolhassanak – írja a Fichajes

Az olyan fiatalok mellé, mint Nicó, Gavi vagy Mingueza, mindenképpen kellenek a tapasztalt, idősebb játékosok, akik már tudják, hogyan is kell végigmenni egy ilyen sorozaton, majd sikerrel zárni. 

A Barcelona emellett nem akar teljesen elmondani a fiatalokról, hiszen a klub filozófiájának szerves része, hogy a saját nevelésű játékosaikra támaszkodnak, ráadásul Xavi érkezésével ez megerősítést nyert. 

Azt azonban már csak az idő fogja eldönteni, hogy az ifjúsági akadémia melletti elkötelezettség siker lesz-e vagy a katalánoknak inkább a Real Madrid vagy a Paris Saint-Germain által előszeretettel alkalmazott, sztárokat igazoló politikát kellene-e folytatni. 

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK