Dollár
388,76 Ft
Euró
409,67 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
16,996 $

Ballisztikus rakétákat küldött a levegőbe Észak-Korea, negyedszerre a héten

Fotó: Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítás a szöuli főpályaudvar egyik kijelzőjén 2022. szeptember 30-án. A dél-koreai vezérkari főnökség tájékoztatása szerint Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből Dél-Korea irányába. A mostani kísérletre röviddel azután került sor, hogy Kamala Harris amerikai alelnök befejezte látogatását a térségben. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
not image

Hujber Dávid

2022. október 1. - 06:38

Japán hivatalos tájékoztatása szerint Észak-Korea ballisztikus rakétákat engedett a levegőbe, melyek több száz kilométert tettek meg a becsapódásuk előtt.

A tájékoztatás szerint a rakéták 400 kilométert tettek meg és legfeljebb 50 kilométeres magasságban repültek. A dél-koreai és japán tisztviselők azt mondták, egy héten belül ez már a negyedik rakétatesztjük volt az észak-koreaiaknak.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

Legutóbb két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki Phenjan térségéből az ország keleti partvidéke felé. Az NHK japán nemzeti televízió szerint szombat reggel a rakéták feltehetően a Japán-tengerben landoltak, Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül.

A japán parti őrség feljegyzése alapján az első rakétát helyi idő szerint 6 óra 47 perckor lőtték ki. Fumio Kishida japán miniszterelnök hivatala a Twitteren közölte, hogy már elemzik a kilövéseket, és utasítást adtak ki az emberek, a repülőgépek, valamint a hajók biztonsága érdekében.

Ezek a rakétatesztek nagy valószínűséggel az USA és a szövetségesek hadgyakorlatainak is szólnak, melyek Észak-Korea szerint feszültséget keltenek a térségben. A legutóbbi kilövés azt követően történt, hogy Dél-Korea, az USA és Japán haditengerészete egy tengeralattjáró-ellenes gyakorlatot tartott, amire öt éve nem volt példa – írja az Al Jazeera.

Toshiro Ino japán védelmi miniszterhelyettes úgy fogalmazott, Észak-Korea ezzel folyamatosan provokációt követ el, és nemcsak Japán, hanem a régió és a nemzetközi közösség békéjét és biztonságát is veszélyezteti. Az egy hét alatt végrehajtott négy rakétaindítást pedig példátlannak nevezte.

Mivel a rakéták szabálytalan pályán haladtak, nehéz volt azokat követni. Annak ellenére hajt végre ilyen teszteket az elzárt ázsiai ország, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa régóta tiltja Észak-Koreának a nukleáris teszteket és a ballisztikus rakétaindításokat. Egy dél-koreai törvényhozó pár nappal ezelőtt azt mondta, Észak-Korea egy nukleáris kísérlet előkészületeit fejezte be nemrég, amit az októberi kínai pártkongresszus és a novemberi amerikai félidős választások között hajthatnak végre.