Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Az EU új szankciócsomagot javasol – köztük az olajárplafont is

Brüsszel, 2022. július 19. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésérõl tartott sajtóértekezleten Brüsszelben 2022. július 19-én. Bulgária korábban megvétózta Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási kérelmét, a bolgár parlament azonban június 24-én visszavonta a tagfelvételt akadályozó vétót, szabad utat engedve ezzel a csatlakozási tárgyalások megkezdésének. MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Bense Róbert

2022. szeptember 28. - 18:27

Az Európai Bizottság az orosz kőolajra vonatkozó árplafon bevezetését javasolja a legújabb háborús szankciócsomag részeként – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az Európai Bizottság szerdai ülésén, az uniós nagyköveteknek ismertették az új intézkedéseket. Várhatóan a következő, pénteki találkozójukon részletesen megvitatják majd ezeket, ugyanakkor a legjelentősebb szankciókról már egyeztettek.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Köztük az olajárplafontról is, melyről korábban a G7 országok állapodtak meg, és melynek kapcsán az USA szorgalmazta, hogy december 5-ig lépjen életbe. A rendelet célja, hogy csökkentse az orosz olajbevételeket és stabilizálja a globális piacot.

Von der Leyen közölte, hogy az olajárplafon jogalapját is nyilvánosságra fogják hozni. A nyolcadik szankciócsomag ugyanakkor új import- és exporttilalmat is tartalmaz majd, repüléstechnikai cikkekre, elektronikai alkatrészekre és bizonyos vegyi anyagokra vonatkozóan.

További tilalmak vonatkoznak majd az európai szolgáltatások Oroszországnak történő nyújtására, és megtiltják, hogy uniós állampolgárok orosz állami tulajdonú vállalatok igazgatótanácsában üljenek – írja a Politico.

Josep Borrell szerint a korlátozások olyan orosz személyekre is vonatkoznak majd, akik részt vettek a napokban lezajlott népszavazások megtervezésében, illetve azokra is, akik kijátsszák az európai szankciókat.