Az elmúlt kétezer év legszárazabb időszakát éljük

Fotó: Unsplash
Greenbox
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Fák évgyűrűinek vizsgálata alapján tudósok kiderítették, hogy 2014 óta minden idők egyik legpusztítóbb érájában élünk.

A The Guardian tudósításából kiderült, hogy a globális felmelegedés okolható azért, amilyen hőhullámokat az elmúlt években átélt az emberiség.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Tudósok szerint ezek a forró nyarak felelősek a korai elhalálozásokért, a termények folyamatos pusztulásáért, valamint az éves szinten felbukkanó, egyre gyakrabban kialakuló erdő- és bozóttüzekért is.

A folyók alacsony vízszintje megnehezítette az áruk szállítását, valamint az atomerőművek hűtésére is befolyással volt. Kutatók úgy gondolják, az elkövetkező években sokkal gyakrabban élhetünk majd át szárazságokat, a forró időszakok pedig a jelenlegieknél is sokkal durvábbakká válhatnak.

Az elmúlt hét évben történt hőhullámok következtében fokozódott az európai nyarak szárazzá válása, a naptevékenység helyett a Föld légkörén belül kell választ keresni a problémára.

Ulf Büntgen, a Cambridge-i Egyetem klímakutató professzora elmondta, tisztában vannak azzal, hogy rendkívül meleg és száraz nyarak voltak az elmúlt években:

„Eredményeink szerint az elmúlt évek klímája rendkívülinek számít, az elmúlt kétezer évben nem volt példa ilyen jelenségekre.”

Kutatók szerint a futóáramlás helyzete és a kontinens fölötti légáramlás okozta a szárazságot, melyek hátterében a klímaváltozás áll. Büntgen véleménye alapján a klímaváltozás magával hozza az egyre gyakrabban bekövetkező extrém időjárási eseményeket, amely a mezőgazdaság, az ökoszisztéma és a társadalom számára egyaránt rossz hír. A leginkább jelenleg az erdőgazdálkodás és a mezőgazdaság sínyli meg a forró nyarakat.