Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Mégsem károsította a fukusimai atomerőmű-baleset a lakosság egészségét

Okuma, 2021. február 22. 2021. február 22-én közreadott légifelvétel a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által üzemeltetett atomerőműről a fukusimai prefektúrában fekvő Okumában február 14-én, egy nappal egy erős földrengést követően. Két év után ismét radioaktív halat fogtak Fukusima térségében, ahol tíz évvel ezelőtt egy atomerőmű közelében nukleáris anyag jelentős mértékű kiszivárgását is okozó földrengés történt. MTI/AP/Kyodo News/Hironori Asakawa
not image

Kulcsár Péter

2021. március 11. - 09:54

Az ENSZ legutóbbi jelentése szerint az egy évtizede történt atomkatasztrófa valójában nem volt befolyással a környékbeli lakosok egészségügyi állapotára.

Gillian Hirth, az ENSZ tudományos bizottságának igazgatója elmondta, a fukusimai lakosság esetében nem figyeltek meg jelentős elváltozásokat, ezáltal arra a következtetésre jutottak, hogy a radioaktív sugárzás nem hatott a helyiek szervezetére.

Soron kívül Döntött a finn kormány, nem látják szívesen az oroszokat 

A The Guardian riportjából kiderült, hogy a Fukusima Daicsii atomerőműben felrobbant három reaktorból kiáramló radioaktív molekulák korántsem bizonyultak annyira veszélyesnek, mint azt korábban feltételezték.

A Japánban történt erőteljes földrengések miatt kialakult szökőárban több mint 18 ezren haltak meg, a szerencsétlenség a világ egyik legnagyobb atomerőmű-balesetét vonta maga után pontosan 25 évvel a csernobili katasztrófát követően.

A legjelentősebb aggodalmat a Fukusimában élő gyermekeknél diagnosztizált pajzsmirigyrák-esetek szolgáltatták – a 2011 és 2015 között elvégzett tesztelések során összesen 116 rákos fiatalt azonosítottak 300 ezer 18 év alatti tinédzser és gyermek közül.

A jelentést készítő szakemberek egyöntetű véleménye alapján semmilyen összefüggésre nem utalnak a számok, a pajzsmirigyrákos fiatalok detektálása sokkal inkább azzal van kapcsolatban, hogy az atomkatasztrófa után intenzív ellenőrzésekbe kezdtek a kutatók és az orvosok.

A Csernobili Szövetbank vezetője és az Imperial College London molekuláris patológus professzora, Gerry Thomas egyetért kollégáival, hiszen az eddigi adatok alapján kiderült, hogy Fukusimában az incidens után közel százszor gyengébb radioaktív sugárzást mértek, mint Csernobilban, így semmilyen jel nem utalhatott arra, hogy a rákos rendellenességeket a szerencsétlenség okozhatta volna.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.