Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Sztrájkhullámra készülnek az Amazon brit kirendeltségeinél

Werne, 2020. június 11. 2020. június 11-én közreadott, 2018. november 22-én készült kép az Amazon amerikai elektronikus kereskedelemmel foglalkozó vállalat logójáról a németországi Wernében. Az Amazon június 10-én bejelentette, hogy egy éven keresztül nem ad hozzáférést az amerikai rendõrségnek a cég Rekognition elnevezésû arcfelismerõ platformjához. A cég nem nyilatkozott döntése okáról, de a rendõri kényszerintézkedés következtében elhunyt George Floyd halálát követõen több figyelem irányult az arcfelismerõ szoftverekre. MTI/EPA/Friedemann Vogel
not image

Kolláth Benjámin

2022. augusztus 8. - 11:26

Az Amazon több brit raktárát érintő sztrájkhullámra készülnek a cég dolgozói a bérek és körülmények körül kialakult vita miatt.

Előzmény:

 

Miután a múlt héten több helyen is elhagyták munkahelyüket, a héten újabb sztrájkok várhatóak a GMB szakszervezet ernyője alatt, akik az Amazon dolgozóit képviselik.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Szerdán a cég tillbury telephelyének étkezőjében több mint 1500 alkalmazott gyűlt össze, miután a cég óránként pennys béremelést ajánlott a megacég, ezt pedig Bristolban és Dartfordban újabb tiltakozás követte, a cég azonban nem volt hajlandó közölni, hogy ez befolyással van-e a kiszállításokra.

A The Telegraph szerint a GMB, melynek Tillburyben is vannak tagjai, de a sztrájk szervezésében nem vesznek részt és a cég sem ismeri el a dolgozóik képviselőjeként, az Amazontól óránkénti kétfontos béremelést szeretne kicsikarni az inflációra hivatkozva. A szakszervezet szerint „jó esély van” további sztrájkokra.

A szervezők az Amazon New York-i, Staten Island-i raktárának sikerére alapoznak, ahol a vállalat kőkemény ellenkezése ellenére sikerült megalapítani az első Amazon-szakszervezetet az Egyesült Államokban, ahol munkásaik napi tíz órában dolgoznak, folyamatos megfigyelés alatt és rendszeresen szakszervezet-ellenes gyűléseken kell részt venniük.

A lapnak az Amazon szóvivője elmondta, a kezdő fizetést a jelenlegi 9,50 fontról óránként 10,50-11,45 fontra emelnék, telephelytől függően. Emellett „átfogó juttatási csomag is jár nekik magán egészség- és életbiztosítással, étkezési támogatással és alkalmazotti leárazásokkal, melyek évi több ezer fontot érnek.”