A vírus elleni vakcinák elkészülte után sem dobhatjuk el a maszkot

not image

Borbély Fanni

2020. november 6. - 18:17

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a koronavírus elleni oltások megjelenése és felvétele után sem hagyhatjuk majd el a maszkokat, sőt az is egyre bizonyosabb, hogy életünk még jó ideig nem fog visszatérni a normál kerékvágásba.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a koronavírus elleni oltások megjelenése és felvétele után sem hagyhatjuk majd el a maszkokat, sőt az is egyre bizonyosabb, hogy életünk még jó ideig nem fog visszatérni a normál kerékvágásba.

A vírus elleni vakcinák beadatására az USA-ban Pennsylvania állam már konkrét tervekkel készül: három szakaszban fogják eszközölni, elsők között az idősek, az egészségügyi dolgozók és a legkiszolgáltatottabb személyek részesülnek majd az oltóanyagból.

Dr. Rachel Levine, egészségügyért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: “A vakcina nem fogja varázsütésre eltüntetni a vírust, és nem fog véget vetni a pandémiának… Egyelőre nem tudjuk, hogy hány embert kell majd beoltani, ezt majd az idő múlásával láthatjuk.” Tehát a vakcinák megjelenése után is ugyanolyan fontos lesz a maszkok használata és a rendszeres kézmosás és kézfertőtlenítés.

Pennsylvaniában a csütörtöki adatok szerint 2900 új esetet regisztráltak, mely sajnos újabb rekord a márciusban megjelent vírus terjedése óta. A gyógyszergyártók az oltóanyag mihamarabbi ám egyúttal biztonságos kifejlesztésén dolgoznak, Amerikában az oltóanyagokról készült terveket a Centers for Disease Control and Prevention intézménynek kell majd jóváhagynia. Pennsylvania már be is nyújtotta az oltóanyag-tervezeteit, amennyiben ez elfogadásra kerül, úgy a kormány az elkészült vakcinákat ki fogja osztani a korábban említett csoportok beoltására.

A vakcinák elkészülte után azonban nem nyugodhatunk meg, hiszen egyelőre nem ismerjük azok hatékonyságát sem rövid sem pedig hosszabb távon. Nem tudjuk azt sem, hogy mely korosztályokban milyen hatása lesz, a szakemberek arra is felkészülnek, hogy az oltással rendelkező személyeket újra koronavírussal diagnosztizálják majd.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal egyértelműen megköveteli a gyógyszergyártóktól, hogy a vakcina minimum 50 százalékos hatékonysággal működjön, hasonlóan az influenza elleni oltóanyaghoz, mely 45 százalékban volt hatásos a 2019-2020 közötti időszakban. Dr. Levine megemlítette a Moderna Inc. és a Pfizer, valamint a BioNTech SE kollaborációját is, ezek azok a gyártók akik nagy valószínűséggel elsőként állnak elő a várva várt oltóanyaggal. A vakcinák megjelenési dátuma egyelőre ismeretlen, ahogyan az is, hogy milyen tárolási mechanizmust igényelnek majd, illetve ezeket az előírásokat minden kórház képes lesz-e biztosítani. Dr. Levine szerint az amerikai kormány nem tervezi az oltóanyag kötelezővé tételét.