Tízszer erősebb immunválaszt előidéző koronavírus elleni vakcina fejlesztésébe kezdtek

Bangkok, 2020. május 25. Technikus kezében egy oltóanyaggal teli fiolával a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók. MTI/EPA/Diego Azubel
not image

Kulcsár Péter

2020. november 6. - 07:28

Egy vadonatúj kísérleti védőoltást alkothatnak meg a közeljövőben, ami robusztus immunválaszra serkentheti a szervezetet a COVID-19 kórokozójával szemben.

Egy vadonatúj kísérleti védőoltást alkothatnak meg a közeljövőben, ami robusztus immunválaszra serkentheti a szervezetet a COVID-19 kórokozójával szemben.

A Washingtoni Orvosi Egyetem (UW) kutatócsapata a koronavírus-fertőzés túlélőinek szervezetében azonosított immunreakcióhoz képest tízszer erőteljesebb vakcina előállításába kezdtek.

Az új oltóanyag masszívabb memóriasejt-választ idézhet elő, ezáltal sokkal gyorsabban termelődhetnek az antitestek abban az esetben, ha a páciens újrafertőződne – olvasható a Cell tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.

Az első kísérleteket egereken végezték, az eredmények pedig biztatóak voltak. A vakcinát nanorészecskék felhasználásával készítették, amelyek leutánozzák a kórokozó strukturális jellemzőit, ezáltal könnyebben hozzá tudnak kapcsolódni a vírus receptoraihoz.

Dr. Neil King, a Washingtoni Orvosi Egyetem biokémikus adjunktusa a következőképpen értékelte a kutatást:

“Abban reménykedünk, hogy a nanorészecskés platformmal elősegíthetjük a pandémia terjedésének megfékezésére irányuló munkákat, és elkerülhetjük a járvány okozta károk további súlyosbodását. A stabilitása, a gyárthatósága és a benne rejlő potenciál miatt a vakcinajelöltünk teljesen eltér a többi védőoltástól.”

A kísérleti rágcsálóknál még akkor is megemelkedett immunválaszt tapasztaltak, amikor mindössze ötször alacsonyabb dózisú oltóanyagot alkalmaztak.

A vakcina licencét jelenleg két biotechnológiai vállalat birtokolja, az emberi kísérleti tesztfázis hosszú folyamatai valószínűleg idén év végén kezdődhetnek meg. Dr. David Vessler, az UW professzora és a tanulmány társszerzője elmondta,

“Rendkívül boldog vagyok, hogy a koronavírusra leadott antitestválaszon alapuló koncepciónk egy lehetséges védőoltásjelöltté érhet.”