Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $
Fotó: Unsplash/Eric Ward
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A leginkább rászoruló háttérrel rendelkező nők csaknem háromszor nagyobb eséllyel esnek át abortuszon, mint a leggazdagabb háttérrel rendelkező nők, a különbség a pandémiában pedig csak tovább nőtt.

A leginkább rászoruló háttérrel rendelkező nők csaknem háromszor nagyobb eséllyel esnek át abortuszon, mint a leggazdagabb háttérrel rendelkező nők, a különbség a pandémiában pedig csak tovább nőtt.

Soron kívül Az Újpest szerint kitalált a napokban megjelent Véber György interjú

A Guardian által elemzett Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat (BPAS) adataiból kiderült, hogy 2020-ban a leginkább rászoruló hátterű nők az összes abortusz 16,5 százalékát, a leggazdagabb háttérrel rendelkező nők pedig 5,9 százalékát tették ki.

Az adatok arra utalnak, hogy a járvány bérekre gyakorolt ​​hatása szerepet játszhatott a nők döntéseiben a terhesség vállalásáról. Clare Murphy, a BPAS vezérigazgatója szerint az adatok világossá tették a gazdagság jelentős hatását a nők terhességgel kapcsolatos döntéseire.

Murphy úgy fogalmazott, a nem kívánt terhesség az élet ténye, ám a nők nagyon eltérő döntéseket hoznak arról, hogy folytatják-e a terhességet, a saját és családjuk körülményei alapján.

“Kutatásunk azt mutatja, hogy az alacsony jövedelmű nők komoly aggodalmat éreznek foglalkoztatási kilátásaik és pénzügyi bizonytalanságuk miatt. Ugyanakkor a családok egyre növekvő költségekkel néznek szembe, beleértve rezsit is, mivel több időt töltenek otthon. Az általunk gondozott nők majdnem kétharmada – akiknek már voltak gyermekeik – elmondták, hogy a pénzügyi tényezők masszív szerepet játszottak döntéshozatalukban”

osztotta meg Clare Murphy.

Az adatokat a BPAS szolgáltatja, mely az Egyesült Királyságban és Walesben az összes abortuszellátás körülbelül 40 százalékát teszi ki, a nélkülözési szinteket pedig a brit deprivációs indexek segítségével számítják ki.

Murphy szerint a postai úton történő tablettákhoz való állandó hozzáférés döntő fontosságú az ellátáshoz való hozzáférés pénzügyi akadályainak felszámolásában, és aggodalmát fejezte ki, hogy ha a kormány visszavonja ezt a szolgáltatást, akkor “a leginkább rászoruló közösségekből származó nők szenvedik el a következményeket”.

Murphy hozzátette: “Továbbra is képesnek kell lennünk arra, hogy biztosítsuk ezt a szolgáltatást minden nő számára. Ha nem vagyunk rá képesek, akkor arra számíthatunk, hogy az anyagi források hiányában szenvedő nők ismét online rendelhető tablettákhoz fordulnak, és büntetőjogi szankciókat kockáztatnak.”

Dr. Pam Lowe, az Aston Egyetem kutatója, aki a nők reproduktív egészségére szakosodott, az abortuszra vonatkozóan azt mondta, hogy az adatok nem meglepőek.

Lowe úgy fogalmazott, sajnos az abortusz még mindig megbélyegzés alatt van, s nem az a kérdés, hogy mit tudunk tenni az abortuszok csökkentése érdekében, inkább az, hogy mit tehetünk azért, hogy minden nőnek legyen hozzáférése a fogamzásgátló eszközökhöz, és szükség esetén igénybe vehessék az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat, s nyugodtan hozhassanak döntést a terhességről egy olyan társadalomban, ahol minden azon múlik, hogy mennyit keresünk.