A kutyák akár 96 százalékos pontossággal is kiszimatolhatják a pozitív koronavírusos mintákat

Fotó: Unsplash/Jamie Street
not image

Borbély Fanni

2021. április 19. - 20:43

Négylábú barátaink szolgálatba állítása nem újdonság, most pedig a koronavírus-járvány során is hatalmas segítséget nyújtanak számunkra: a szimatoló kutyák nemsokára a repülőtereken állhatnak majd szolgálatba, hogy ezzel is segítsenek bennünket a koronavírus elleni harcban.

A speciálisan kiképzett orvosi felderítő kutyák képesek lehetnek a pozitív koronavírus-minták felismerésére akár 96 százalékos pontossággal – állítja egy új tanulmány.

A Pennsylvaniai Egyetem Állatorvostudományi Iskola Munkakutya Központjának szakemberei által végzett kutatás megállapította, hogy a kutyák kiképezhetők a koronavírusra pozitív eredményt produkáló betegek nyál- és vizeletmintájának azonosítására.

“Az emberi vizeletben és a nyálban jelen lévő SARS-CoV-2 fertőzéssel járó egyedi szag lendületet ad a szagalapú szűrés kialakításához – akár elektronikus, kémiai vagy biológiai érzékelési módszerekkel” – írták a kutatók a tanulmányban.

Azonban némi aggodalomra ad okot az ilyen kutyák kiképzése, mivel a végső cél az lenne, hogy a pozitív koronavírusos betegeket nyilvános körülmények között, és ne laboros mintákból fedezzék fel, az ilyen képzés azonban veszélyes lenne, mivel olyan emberek között kellene tartózkodniuk huzamosabb ideig, akik megfertőződtek a vírussal.

“A kutyák jövőbeli képzésének és a biológiai, kémiai és elektronikus detektorok vizsgálatának az új és releváns minták számának növelésére kell összpontosítania” – áll a tanulmányban. A kutatók azonban azt is megjegyezték, hogy a sikeres képzési folyamathoz elengedhetetlenül fontos, hogy minél több mintát használhassanak fel a megfelelő tréninghez.

Ez már nem az első olyan tanulmány, amely azt az elképzelést népszerűsíti, hogy a koronavírus-fertőzés kutyák segítségével is detektálható. A szimatoló kutyák alkalmazása a koronavírus közterületeken történő kimutatására tulajdonképpen potenciális módszernek tekinthető a nemzetközi utazás biztonságos újbóli megnyitásához.

A koncepció tehát nem egyedi: Finnországban a koronavírus kimutatására kiképzett kutyák tavaly szeptemberben kezdték ellátni feladataikat és szorgosan szimatolják az utasoktól vett mintákat a finn Helsinki-Vantaa repülőtéren, egy kísérleti projekt keretében.

Már több országban is elindultak a tesztelések, és a szimatoló kutyák kiképzése, többek közt Chilében, Finnországban és Thaiföldön is, a kutatók szerint pedig a kutyák akár másodpercek alatt képesek megállapítani, hogy az adott minta koronavírusos-e, vagy sem – írja a The Jerusalem Post.