Elkapta a koronavírus-fertőzést egy rákos beteg, rövid idő alatt felszívódtak a tumorok a szervezetében

Illusztráció/MTI/Balogh Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021.április.18 - 20:18

Csodával határos módon covid-fertőzés következtében eltűntek az egyik angliai rákbeteg testéből az agresszív daganatok.

A 61 éves cornwalli férfit 2020 nyarán diagnosztizálták Hodgkin-limfómával, ami a leukémia egy viszonylag ritkább fajtája, amelyet évente körülbelül kétezer brit felnőttnél mutatnak ki az Egyesült Királyságban.

Néhány nappal azután, hogy megállapították a férfinél a leukémiát, kórházba került, ugyanis elkapta a covid-fertőzést, és súlyos tüneteket produkált – írta a Newsweek hírportál.

Miután sikeresen felépült a betegségből, a kezelőorvosok rutinellenőrzés során arra lettek figyelmesek, hogy a testében fellelt daganatok néhány hét leforgás alatt teljesen felszívódtak.

Leukémia esetén rendkívül ritka jelenségnek számít az öngyógyulás, a rendellenesség felfedezése és tudományos vizsgálatok során eddig csupán néhány tucat ehhez hasonló orvosi csodát detektáltak.

Az üggyel foglalkozó kutatócsoport szerint mivel tizenegy napot töltött kórházban súlyos tüdőgyulladással a férfi, és emiatt oxigénellátásra szorult, valójában az immunrendszerét is támogatták és segítették, így a fehérvérsejtek könnyebben tudták megtámadni a tumorokat.

Mindezek alapján arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy minden bizonnyal a koronavírus-fertőzés idézte elő a férfi szervezetében az agresszív immunválaszt, amelynek hatására a kórokozó mellett a daganatos sejtek egyaránt elpusztultak.