Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,18 Ft
Euró
385,54 Ft
Font
449,30 Ft
Bitcoin
65,879 $

Kína: a koronavírus a gazdaságra is hatással van, a számok nem hazudnak

Decemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkent a kínai szolgáltatóipar teljesítménye, ugyanis a megugrott covid-megbetegedések száma visszavetette a keresletet.

...svg content...Fotó: Védőmaszkot viselő járókelők Peking egyik sétálóutcájában 2023. január 3-án. A kínai kormány az országos tiltakozások nyomán a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések nagy részét december 7-én radikálisan enyhítette, felhagyott zéró Covid-politikájával. A járványellenes korlátozások feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok. A tudósok figyelmeztették Kínát, hogy az ország a koronavírus-fertőzések többszörös hullámával néz szembe, mivel az Omikron-változat mutálódik. Shan Lu Liu, az Egyesült Államok Ohio Állami Egyetemének virológusa szerint az újbóli fertőzések aránya növekedni fog, ha a vakcina elleni védettség csökken. MTI/AP/Andy Wong
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Caixin Insight Group kutatóintézet csütörtöki beszámolója alapján a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) decemberben 48 pont volt, ami kedvezőbb a hathavi mélypontnak számító novemberi 46,7 pontnál.

Ám a nyár folyamán regisztrált adatokhoz képest még ez is kevés, ugyanis a mutató júliusban a 15 havi csúcsnak számító 55,5 ponton állt. (A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az alatti pedig visszaesést jelez.) Soron kívül 3 óra 40 percig tartott Robert Fico operációja, mélyaltatásban van

A felmérésben részt vevő cégek decemberben immár negyedik hónapja tettek jelentést a termelés és az új megrendelések visszaeséséről, a külső kereslet pedig az előző havi növekedés után visszaesett – számolt be a Portfolio az MTI alapján.

A megkérdezett vállalatok ennek ellenére bizakodóak voltak a következő 12 hónap fellendülési kilátásaival kapcsolatban, ugyanis a bizalmi index 17 havi csúcsra emelkedett, köszönhetően a szigorú korlátozások feloldásának, ami végül a fogyasztás növekedését is eredményezheti.

A cégek decemberben is folytatták a létszámleépítést, mint ahogyan az árak mérsékelt emelését, miközben az inputköltségek inflációja hathavi mélypontra csökkent. A szolgáltatóipari és a feldolgozóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a novemberi 47 pontról decemberben 48,3 pontra emelkedett.

Drámai módon győzte le a Paks a Ferencvárost a Magyar Kupa döntőjében

Igazi kupadöntős hangulat fogadta a Ferencvárost és a Paksot a Puskás Arénában, ahol rengetegen voltak kíváncsiak a Magyar Kupa döntőjére.