5 jele annak, hogy korábban már elkaphattuk a koronavírust anélkül, hogy tudtunk volna róla

not image

Kulcsár Péter

2020.október.23 - 20:47

A COVID-19 kórokozója a vírusok többségéhez hasonlóan gyakran szinte észrevehetetlen tüneteket produkál, ezért nem meglepő, hogy az egyik legalattomosabb fertőzésnek tartják a koronavírus-betegséget.

A COVID-19 kórokozója a vírusok többségéhez hasonlóan gyakran szinte észrevehetetlen tüneteket produkál, ezért nem meglepő, hogy az egyik legalattomosabb fertőzésnek tartják a koronavírus-betegséget.

Szakértők szerint a koronavírus-fertőzés a páciensek 40-80%-ánál tünetmentesen folyhat le, ami azt jelenti, hogy a továbbterjedések mintegy feléért azok az emberek a felelősek, akiknek halvány lila gőzük sem volt arról, hogy hordozzák szervezetükben a kórokozót.

A pandémia kezdete óta tudhatjuk, hogy a COVID-19 klasszikus tünetei közül a száraz köhögés, a torokfájás, a magas láz, az íz- és szaglásvesztés, valamint az ízületi fájdalmak jelentkeznek a betegek legnagyobb arányánál, arról azonban csak kevésszer esik szó, milyen más, sokszor banálisnak hitt szimptómák mögött húzódhat meg a koronavírus támadása.

Néhányan csak legyintenek a stresszre vagy allergiás reakcióra utaló tünetekre, viszont az esetek nagy részében tesztekkel kiderítették, hogy az adott illető korábban elkapta a COVID-19 fertőzést, így akár másokat is veszélyeztethetett a környezetében.

Összegyűjtöttünk öt olyan jellegzetes tünetegyüttest, amiket végképp nem kötnénk azonnal a koronavírushoz, szakemberek egyöntetű véleményei alapján mégis gyanakodásra adhatnak okot.

Fáradtság

A levertség és a fáradtság az egyik legjellemzőbb velejárója a vírusfertőzésből való felépülésnek, ugyanis az immunrendszernek ki kell hevernie a megpróbáltatásokat, amit a szervezet úgy jelez számunkra, hogy állandóan kialvatlannak érezzük magunkat.

Egyre több koronavírus-páciensnél találkoztak az úgynevezett krónikus fáradtság szindrómával, amely során a gyógyulást követő hetekben, akár hónapokban gyengeségről, kimerültségről és visszatérő légszomjról számoltak be az érintett egyének.

Idegrendszeri zavarok

A vegetatív idegrendszeri rendellenességek, vagyis a diszautonómia miatt az agy és az idegek nem megfelelő működése következtében rengeteg probléma alakulhat ki.

A COVID-19 fertőzésből felgyógyult páciensek főként álmatlanságra, légzési és emésztési gondokra, migrénre, végtagzsibbadásra, valamint magas pulzusra és intenzív szorongásra panaszkodtak, melyek okát sokszor képtelenek voltak megmagyarázni.

Állandó mellkasi fájdalom

Már jó ideje tudhatjuk, hogy a koronavírus-fertőzés súlyos szív- és érrendszeri elváltozásokat is előidézhet, elég csak a vérrögösödésre vagy a szívizomgyulladásra gondolni, de ezeken kívül más mellkasi fájdalmakért szintén a COVID-19-re kell gyanakodnunk.

A bordaporcgyulladás erőteljes, szúró érzéssel járhat a mellkas középső részén, ezért nem meglepő, hogy gyakran a szívrohammal tévesztik össze – a koronavírus-pácienseknél is megfigyelték, hogy az orvosi nevén costochondritis egyre nagyobb arányban fordult elő.

Szédülés és ájulás

Ha ülőhelyzetből felállva hirtelen megszédülnénk vagy ájulásérzet kerülgetne minket, akkor abban az esetben, ha korábban nem diagnosztizáltak nálunk alacsony vérnyomást, könnyen előfordulhat, hogy koronavírusosak vagyunk vagy már átestünk egyszer a COVID-19 fertőzésen.

A koronavírus-betegek nagy része észlelte magán az ortosztatikus tachycardia tüneteit, ami lényegében a szívritmus gyors megemelkedésével járhat akkor, ha felállunk.

Koncentrációs zavarok

Az egyik augusztusban közzétett tanulmányból megtudhattuk, hogy a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált betegek 55%-ánál a kórmegállapítást követő három hónap múlva is idegrendszeri zavarokat észleltek.

Az agyat nagy mértékben érintő COVID-ködként elhíresült tünetegyüttest főként a koncentrációs problémák, a zavarodottság, a lassú felfogóképesség és a depresszió jellemzik.