1,5 millió gyermek vesztette el szüleit a koronavírus-járvány miatt

Illusztráció/Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 23. - 20:21

Több mint másfél millió gyerek maradt árván a koronavírus-járvány következtében – derült ki az Imperial College Seth Flaxman által vezetett kutatócsoportjának legújabb tanulmányából.

A The Lancet című brit orvosi szaklapban közzétett tanulmány a 2020 márciusa és 2021 áprilisa közötti időszakra vonatkozik – adta hírül az MTI.

A koronavírus-járvány jelentős, eddig figyelmen kívül hagyott következményéről van szó – reagált az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) a tanulmányra. Az elemzés egyértelművé teszi, hogy az érintett gyerekek pszichoszociális és anyagi támogatásának központi szerepet kell játszania a járvány következményeire adandó válaszok között.

A tanulmány a többi között a születési, illetve a koronavírussal összefüggésbe hozható halálozási arányszámokra támaszkodik két tucat államban, az így nyert adatokat pedig kiterjesztették világviszonylatra. A kutatók megjegyzik, hogy mivel államonként eltérő az adatgyűjtés, ezért végeredményként egy feltehetőleg alulbecsült értéket kaptak.

A koronavírus-járvány következtében félárvává, vagy árvává vált gyerekek száma lakosságarányosan kirívóan magas Dél-Afrikában, Mexikóban, Brazíliában és Kolumbiában. Az apjukat elvesztő gyerekek száma nagyjából ötszöröse azon fiatalokénak, akiknek az anyja hunyt el a kórban.