A Závecz is azt mérte, amit a Medián: erősödött a Fidesz a választások után

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke gyõzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyûlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Semjénné Menus Gabriella, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselõjelöltje, Varga Judit igazságügyi miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetõje, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetõje, Benkõ Tibor honvédelmi miniszter, Gál Kinga európai parlamenti képviselõ, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kubatov Gábor pártigazgató és Nagy István agrárminiszter (b-j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 13. - 21:01

A szokásos kép rajzolódott ki a választások után: a megszokott győzteshez húzás jelensége most is érvényesül. 

A Medián végzett egy felmérést, három dimenzióban vizsgálták a pártok támogatottságát: a szavazókorú népesség körében, a választani tudók körében, valamint a választani tudó biztos szavazók körében. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a Fidesz most legalább annyira stabil a Fidesz-tábor, mint a választások idején, ha nem még jobban, azonban az ellenzék esetében lesújtó eredményt hozott a kutatás. 

A Jobbik gyakorlatilag megsemmisült, a Mi Hazánk azonban jelentősen erősödött. A Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd nem rendelkezik igazán erős társadalmi támogatottsággal, míg a DK és a Momentum 7-8 százalék körül mozognak. 

A választók egyértelműen megüzenték az ellenzéknek, hogy változásra van szükség és új karakterekre, pártokra, mert a mostaniak mögött már nincs jelentős támogatás, ez pedig a Závecz Research friss közvélemény-kutatásából is kirajzolódik. 

Ha a választásokat most tartanák, akkor a Fidesz 60 százalékot kapna, a második legerősebb erő pedig a Demokratikus Koalíció lenne 11 százalékos támogatottsággal. Harmadik helyre a Mi Hazánk futna be 7 százalékkal, annyival, amennyit április 3-án is kaptak. 

Az eredmények hasonlóak, mint a Medián kutatásánál, a különbség annyi, hogy míg a Mediánnál a Mi Hazánk volt jobb helyzetben, addig a Závecz a DK-t méri erősebbre, náluk ők a harmadik erő – írja a Telex

A többi ellenzéki párt továbbra is a parlamenti küszöb környékén ingadozik: 5-5-5 százaléka van a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek, az LMP-nek 3, míg a Párbeszéd és a Kutyapárt 1-1 százalékon áll. 

A bizonytalanok rétegét a kutatás 19 százalékra teszi.