Egy szakértő kifejtette, miért érdemes alaposan megvizsgálni, hogy a vuhani laborból jött-e a vírus

Védőruhába öltözött alkalmazottak a Jade Boutique szálloda épülete előtt a közép-kínai Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban 2021. január 28-án. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői a szállodában töltötték kéthetes karanténjukat, amely ezen a napon ért véget. A szakértők megkezdik a vizsgálódást a koronavírus-világjárvány legelső, ismert gócpontjának számító Vuhanban. MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Nagy Noel

2021. május 28. - 20:12

Egyre inkább kezd teret nyerni magának az elmélet, hogy a koronavírus nem természetes úton, zoonotikus ugrás révén került az emberekbe, hanem egy laboratóriumi baleset eredménye lehetett.

Habár kezdetben minden releváns szakértő és a média is tagadta a teóriát, miszerint a koronavírus laboratóriumból szabadult ki – akár baleset, akár szándékos tevékenység útján – egyre inkább kezd szárnyra kapni a fősodratban.

Még a WHO, amikor Kínában járt a SARS-CoV-2 vírus eredetét vizsgálva, sem vizsgálta át kellően ennek az eshetőségét, a több százoldalas jelentésükben mindössze néhány oldalt szenteltek ennek a teóriának és gyorsan azt mondták, hogy nagyon nem valószínű elmélet.

A helyzet azonban megváltozott, már Dr. Anthony Fauci is azt mondja, hogy bár továbbra is valószínűbbnek tartja a zoonotikus ugrás elméletét, egészen biztosra ezt nem lehet megmondani, ezért további vizsgálatok szükségesek. Kína természetesen hevesen ellenzi ezt, már lejárató cikkeket is közöltek Fauciról.

Dr. Céline Gounder infektológus, aki Joe Biden átmeneti csapatának egyik koronavírus-ügyi tanácsadója volt, szintén azt szorgalmazza, hogy további vizsgálatokat indítsanak, még abban az esetben is, ha a Vuhani Virológiai Intézet még mindig kevésbé valószínű, hogy a járvány fészke volt.

Dr. Gounder az NPR-nak adott interjújában jelezte, hogy ez nem azt jelenti, hogy valószínűsítik a vírus laboratóriumból való kiszabadulását, mindössze ki kell vizsgálni az eshetőséget, hogy a következő nagy járványt sikerüljön elkerülni.

Joe Biden amerikai elnök is egyébként felkérte az amerikai hírszerzést, hogy kezdjék el vizsgálni a járvány eredetét minél több szakértő bevonásával. Dr. Gounder szerint azonban a Biden által megszabott 90 napos határidő kevés lehet, ennél akár sokkal hosszabb lehet ennek megállapítása.

Dr. Gounder ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a laboratóriumból való kiszabadulás elmélete azért nehéz, mert nagyon sokan összekeverik ezt a különböző összeesküvés-elméletekkel, és kapnak az alkalmon, hogy Kínába beleszálljanak.

Mint fogalmazott, szerinte nagyon könnyű összekeverni a teóriában a szándékosság kérdését, és vannak is olyanok, akik meglátása szerint ezt direkt szabadították rá a világra. Gounder azonban úgy véli, inkább a laboratóriumi baleset a valószínűbb.

A szakértő meglátása szerint az amerikai hírszerzés legújabb jelentése is aggodalomra ad okot, amelyben kiderítették, hogy már 2019 novemberében produkáltak koronavírus-fertőzésre emlékeztető tüneteket a laborban dolgozó tudósok. Goulder szerint itt is az információhiány a probléma, erre is további vizsgálatok lennének szükségesek.

Goulder kifejtette, hogy a laboratóriumi teória kivizsgálásához először az kell, hogy a labor biztonsági protokolljait és a kísérletekről készül feljegyzéseket alaposan át kell kutatni, mely azért is lehetséges, mert a tudósok mindig alaposan dokumentálják az általuk végzett kísérleteket.

A szakértő szerint ezt követően azt kell megvizsgálni, hogy történt-e megbetegedés a tudósok között, milyen teszteket végeztek a fertőzött tudósokon, valamint pontosan milyen feljegyzéseket készítettek az egész eseményről.

Dr. Goulder elmondta, hogy egyébként továbbra is a zoonotikus ugrás elmélete a legvalószínűbb, pusztán azért, mert a fertőzőbetegségek 99 százaléka, legyen szó a HIV-ról, Zikáról, Eboláról, az eredeti SARS és MERS vírusokról, így kezdett el embereket fertőzni.