Dollár
397,39 Ft
Euró
418,93 Ft
Font
488,09 Ft
Bitcoin
17,172 $

Vlagyimir Putyin ismét üzent

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a 2022-es pekingi téli olimpián aranyérmet nyert sportolók állami kitüntetési ünnepségén a moszkvai Kremlben 2022. április 26-án. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Putyin ezúttal a török elnökkel beszélt, és kijelentette, “nincsenek harcok Mariupolban”.

Az ukrajnai helyzetről, egyebek között a humanitárius folyosók megszervezéséről és a mariupoli állapotokról tárgyalt telefonon kedden az orosz és a török elnök; a megbeszélés során Vlagyimir Putyin arról biztosította Recep Tayyip Erdogant, hogy az azovi-tengeri kikötővárosban már nincsenek harcok.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

A megbeszélésről a Kreml sajtószolgálata által kiadott tájékoztatás szerint Putyin a török vezetőnek a mariupoli helyzetre vonatkozó kérdéseire azt felelte, hogy “a várost felszabadították, ott nem folynak harci cselekmények”. Az Azovsztal acélműben bekerített ukrán katonákkal és nacionalista harcosokkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Kijevnek vállalnia kell a politikai felelősséget és humánus megfontolásból parancsot kell adnia nekik a fegyverletételre.

Az orosz elnök kijelentette, hogy a hadifoglyoknak garantált az életben maradás, az orvosi ellátás és a nemzetközi normáknak megfelelő bánásmód. Putyin tájékoztatta Erdogant az orosz-ukrán tárgyalások állásáról. A két vezető emellett megállapodott abban, hogy a két ország védelmi minisztériuma folytatja a koordinációt a török hajóknak a fekete-tengeri kikötőkből való biztonságos kijutása érdekében, az orosz fél által szervezett tengeri humanitárius folyosón keresztül.

Erdogan ismét javaslatot tett Putyinnak arra, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Isztambulban. A kétoldalú kapcsolatok területén a moszkvai tájékoztatás szerint a felek egyebek között a légiközlekedés és a turizmus ügyét tekintették át. Méltatták a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlődését.

(MTI)