Második világháborús repülőgéproncsra leltek a Himalájában

Fotó: 9_fingers / Twenty20

Czinder Tímea

2022. január 21. - 23:38

Soha nem derült ki, mi történt a géppel, az egyik eltűnt tiszt fia azonban expedíciót szervezett, hogy megtalálja édesapja nyughelyét.

Egy eltűnt második világháborús repülőgépet azonosítottak India távoli szegletében, a Himalájában, 77 évvel azután, hogy a halálba zuhant volna utasaival. A fedélzeten lévők egy áruló után kutattak, aki három vezető haláláért volt felelős.

Egy hóval borított hegytetőn leltek rá múlt hónapban a gépre, amelyet a farokszám alapján tudtak azonosítani. A C-46-os a dél-kínai Kunmingból szállt fel 13 emberrel a fedélzetén, a viharos időben azonban nyoma veszett a hegyek között 1945 első hetében.

„Erről a repülőgépről soha többé nem hallottak. Egyszerűen eltűnt” – nyilatkozta Clayton Kuhles, az expedció vezetője, akit a halálra ítélt járaton tartózkodók egyikének fia bízott meg a kereséssel.

A TRTWorld beszámolója szerint expedíció hónapokig tartott, Kuhles és csapata mellkasig érő folyókban gázolt, de a fagyos időjárás és nagy magasság is próbára tette őket. Három kalauz halt meg a projekt kezdeti szakaszában hipotermia miatt, amikor szeptemberben egy hóvihar csapott le a táborra.

A keresést Bill Scherer indította, akinek édesapja tisztként szolgált a gép fedélzetén, amikor az eltűnt. Azt mondta, szomorú, de egyben örömteli érzés is számára, hogy tudja, hol található a repülő.

„Apa nélkül nőttem fel. Szegény anyámra tudok csak gondolni, amikor táviratot kapott, és kiderült, a férje eltűnt, és egyedül maradt egy 13 hónapos kisfiúval”

– nyilatkozta.

Több száz amerikai katonai repülőgép tűnt el a második világháborúban az indiai, kínai és mianmari hadműveletek helyszínein. Kuhles szerint néhányuk az ellenséges japán erők tüzelése miatt zuhant le, a legtöbb viszont jégkár, erős szelek és más időjárási körülmények miatt veszett oda.