Veszélyes a Netflix sorozata: gyerekek másolják a Squid Game erőszakos játékait

Fotó: Twitter/Netflix
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 27. - 13:25

Egy dél-angliai tanács azt tanácsolta a szülőknek, hogy ne engedjék gyermekeiket a Netflix Squid Game című műsorát nézni, miután a jelentések szerint már hatéves gyerekek is lemásolják annak erőszakos kihívásait.

A The Guardian szerint a Central Bedfordshire-i tanács oktatásvédelmi csoportja e-mailt küldött a körzetben élő szülőknek és gondviselőknek, amelyben felszólította őket, hogy „legyenek éberek, miután olyan híreket hallottak, amelyek szerint a gyerekek és fiatalok a 15-ös besorolású Squid Game című új Netflix-sikeres sorozat játékát és erőszakos kihívásait másolják“.

A műsorban az eladósodott versenyzők pénzért játszanak játékokat, de ha elbuknak, agyonlövik őket – erre utal a sorozat magyar címe, a Nyerd meg az életed! Bár a műsorban szereplő játékok közül sokhoz speciális fegyverekre és felszerelésre van szükség, némelyik játszótéri játékok, például a golyócsaták és a kötélhúzás erőszakos változatát a gyerekek könnyen utánozhatják.

Sok gyerek nem nézi a műsort, de a TikTok-on található kihívásokon keresztül tudnak róla, ahol a közösségi média felhasználói a játékok saját verzióit posztolják.

Egyes beszámolók szerint a gyerekek fizikai erőszakot alkalmaznak a játszótéren, hogy „megbüntessék“ a veszteseket, a játékosok életének elvesztése helyett. Ebben a hónapban egy belgiumi iskola azt mondta, hogy a gyerekek a Squid Game-hez hasonlóan a lövöldözés helyett megverik azokat, akik megmozdulnak a Piros lámpa-zöld lámpa játékban.

A Bradfordshire e-mailben tájékoztatta a szülőket, hogy „a közelmúltban néhány aggasztó jelentés érkezett arról, hogy gyerekek és fiatalok Squid Game-et “játszanak”, miközben az iskolában vannak“. 

„Nyomatékosan javasoljuk, hogy a gyerekek ne nézzék a Squid Game-et, a műsor meglehetősen grafikus, tele erőszakos tartalommal.“