Dollár
425,30 Ft
Euró
421,75 Ft
Font
482,11 Ft
Bitcoin
20,229 $

Védelmi minisztérium: négy kínai harci repülőgép hatolt be Tajvan légterébe

Fotó: Tajvani gyártmányú Ching-Kuo harci gépek jelzőfényeket bocsátanak ki az évenkénti Han Kuang hadgyakorlaton a tajvani Pingtungban 2022. július 28-án. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 2. - 10:00

Egyes megfigyelők szerint mindez összefügg Nancy Pelosi ázsiai körútjával, aki a hírek szerint a szigetországra is ellátogathat.

A védelmi minisztérium hétfői jelentéséből kiderül, miszerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) harci repülőgépei behatoltak Tajvan légterébe, ennek következtében az ország hadereje arra kényszerült, hogy ellenlépéseket tegyen.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

Állításuk szerint négy kínai J-16-os vadászgép repülte körbe a szigettől délnyugatra eső vizeket, erre válaszként a tajvani hadsereg rádiós figyelmeztetést adott le, valamint légvédelmi rendszereket telepített.

Ez azonban már nem az első eset volt, ugyanis a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg harci gépei az utóbbi időben többször is beléptek Tajvan légterébe, ezzel növelve a térségben zajló hadgyakorlatok intenzitását.

Egyes megfigyelők szerint mindez összefügg Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének ázsiai körútjával, aki a hírek szerint a szigetországra is ellátogathat, hivatalos megerősítés azonban még nem érkezett ennek kapcsán – írta a TASS.

Pelosi látogatása lehet az első, amelyet hasonló rangbeli amerikai tisztviselő tett az elmúlt 25 évben, Peking azonban többször is figyelmeztette Washingtont, amennyiben erre valóban sor kerül, az semmiféleképp sem marad következmények nélkül.