Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,18 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,87 Ft
Bitcoin
60,211 $

Százmilliók kényszerülhetnek elhagyni a süllyedő kínai városokat a következő évtizedekben

Kelet-Kína metropoliszaiban nagyon súlyos problémák kezdenek körvonalazódni.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

Egy a Science folyóiratban megjelenő friss tanulmány szerint Kína nagyvárosainak közel fele folyamatosan süllyed a talajvíz kitermelése, valamint az épületek súlya miatt. Ez a következő száz évben komoly gondokat okoz, főleg a tengerparti területeken.

Itt ugyanis a vízszint emelkedésével is számolni kell, ami miatt a nagyvárosok lakoságának csaknem tíz százaléka, vagyis hozzávetőlegesen 130 millió ember lesz kitéve az áradásoknak 2120-ra – számolt be róla a Live Science. Soron kívül Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

A tanulmány szerzői a 2015 és 2022 közötti időszakban minden olyan kínai nagyvárosban mérték a talajsüllyedést, ahol legalább kétmillióan laktak. Összesen 82 metropolisz szerepelt az értekezésben, mely alapján 45 százalékuk évi 3 millimétert, 16 százalékuk pedig évente 1 centimétert süllyed.

A műholdas adatok alapján kiszámolt süllyedés természeti és emberi tényezők együttes hatása, és mivel Kína városi lakosságának háromnegyede ezeken a területeken él, ezért sürgősen megoldást kell találni a helyzetre. A jó hír, hogy kutatók szerint tudatos lépésekkel még van remény a süllyedés mérséklésére.

Robert Nicholls, a Kelet-Angliai Egyetem éghajlathoz való emberi alkalmazkodással foglalkozó professzora úgy véli, hogy a felszín alatti vizek kitermelésének csökkentése megakadályozhatja a további süllyedést. Példának Tokiót hozta fel.

Tokióban ugyanis a kikötő környékén található területek öt métert süllyedtek az előző század során, míg 1970-ben már kritikussá kezdett válni a helyzet. A városvezetők ezért eldöntötték, hogy máshonnan biztosítják Tokió vízellátását, és törvényben tiltották meg a talajvíz felhasználását. Ezzel végül sikerült megállítani a város süllyedését.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet szombaton

A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.

Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

A magyar miniszterelnök is mély együttérzését fejezte ki a történtek miatt, amiben egy 61 éves rendőr vesztette életét.