Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,34 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,78 Ft
Bitcoin
58,350 $

ENSZ-főtitkár: a tengerszint emelkedése egyes országok számára a „halálos ítélet”

Rendkívül erős szavak ezek az ENSZ főtitkárától: figyelmeztetett, az alacsonyan fekvő területek, sőt, egész országok tűnhetnek el a tengerszint emelkedése miatt.

...svg content...A Szürke gleccser néven ismert csúszó jégtömeget nézik turisták, amint a jégfolyam beletorkollik a dél-patagóniai jégmező déli peremén levő Szürke-tóba a chilei Torres del Paine Nemzeti Parkban 2022. december 26-án. A dél-patagóniai jégmezőn található a bolygó harmadik legnagyobb édesvíztartaléka. A nemzeti parkban december 25-én a nappali hőmérséklet elérte a rekordmelegnek számító 20 Celsius-fokot. 1996-ban a Szürke gleccser teljes területe 270 négyzetkilométer, hossza 28 kilométer volt. 2017 novemberében egy hatalmas jégtömb leszakadt a gleccserről, amely a felmelegedés következtében évente mintegy 40 méterrel rövidül meg. MTI/EPA/EFE/Javier Martin
Greenbox
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Al Jazeera jelentése szerint Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára megkongatta a vészharangot a globális felmelegedés nyomán folyamatosan emelkedő tengerszint miatt: a főtitkár figyelmeztetett, a tengerszint emelkedése több százmillió, az alacsonyan fekvő part menti területeken és kis szigetországokban élő embert fenyeget.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának első, a tengerszint emelkedésének a nemzetközi békére és biztonságra gyakorolt hatásairól szóló vitáján tartott beszédében Guterres rámutatott, a legfrissebb adatok szerint a tengerszint 1900 óta folyamatosan és gyorsan emelkedik, amit már nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen szó szerint pusztító következményekkel jár ez a jelenség. Soron kívül Két vármegyére másodfokú riasztást adtak ki zivatar veszélye miatt

Hangsúlyozta, az olyan országok, mint Banglades, Kína, India és Hollandia, valamint olyan nagyvárosok, mint Bangkok, Buenos Aires, Jakarta, Lagos, London, Los Angeles, Mumbai, Maputo, New York és Sanghaj, mind veszélyben vannak. A tanácshoz kedden intézett beszédében kiemelte:

„A veszély különösen nagy azon közel 900 millió ember számára, akik az alacsonyan fekvő part menti övezetekben élnek – ez minden tizedik embert jelent a Földön.”

Az éghajlatváltozás nagyon is komoly, mostanra pedig egyenesen veszélyes

Guterres kiemelte, az éghajlatváltozás nyomán a bolygó felmelegszik, a gleccserek és jégtakarók elolvadnak, a NASA adatai szerint pedig ez azt eredményezi, hogy az Antarktisz évente átlagosan mintegy 150 milliárd tonna (!) jégtömeget veszít el. A főtitkár rámutatott, Grönland jégsapkája még ennél is rohamosabban zsugorodik: éves szinten 270 milliárd tonna jégtömeg olvad el a területen.

„Világunk a 1,5 fokos felmelegedési határon túlra száguld, melyet az élhető jövő megkövetel, ám a jelenlegi politika mellett a 2,8 fok felé tart, ami halálos ítéletet jelent a sebezhető országok számára.”

Guterres leszögezte, különösen a fejlődő országoknak kell rendelkezniük a gyorsan változó világhoz való alkalmazkodáshoz szükséges forrásokkal, magyarul biztosítani kell a számukra nyújtott 100 milliárd dolláros, éghajlatváltozás elleni küzdelemre vonatkozó pénzügyi kötelezettségvállalás teljesítését.

A tengerszint emelkedésével újabb kihívások előtt állunk, ugyanis idővel az édesvízforrásokért és a földterületekért folytatott verseny fokozódása új konfliktusokat teremt majd, ennek elkerülése érdekében pedig Guterres azt javasolja, hogy „a gyökerénél kezeljük” a problémát: a felmelegedés korlátozása érdekében csökkenteni kell a kibocsátást.

Magyar Péter visszatért Ukrajnából, már megy is az EFOTT-ra

Magyar Péter nem sokkal azután, hogy visszatért a háború sújtotta Ukrajnából, az EFOTT felé veszi az irányt.