Elképesztő mértékben növelte a tengerszintet a világ egyik legnagyobb jéghegyének olvadása

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 25. - 20:58

A jéghegy az elmúlt öt év alatt összesen annyi édesvizet engedett az óceánba, amivel 61 millió olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni.

A Leedsi Egyetem kutatói által elvégzett tanulmány szerint 152 milliárd tonna édesvíz zúdult a tengerekbe az A68A nevű, gigantikus méretű jéghegy olvadásával, ami tavaly horgonyzott le az antarktiszi régióban található Déli-Georgia sziget mellett.

Az A68A jéghegy az Antarktiszi-félszigeten lévő Larsen-C jégtakaróból származik. Először 2017 júliusában vált le róla, majd megkezdte éveken keresztül tartó, négyezer kilométeres útját, mely során rengeteg vizet bocsátott a környező óceánba.

A Centre for Polar Observation and Modelling (CPOM) és a British Antarctic Survey (BAS) kutatói műholdas mérések segítségével követték nyomon az A68A jéghegy fejlődését, mely alkalmával megállapították, hogy olvadása jelentős hatással lehet Dél-Georgia tengeri élővilágára, ahol jelenleg állomásozik.

Hatalmas mennyiségű olvadékvízről beszélhetünk. Következő dolog, amit meg akarunk tudni, hogy pozitív vagy negatív hatással volt-e a Dél-Georgia körüli ökoszisztémára. Mivel az A68A közös útvonalon haladt át a Drake-átjárón, reméljük, hogy többet tudunk meg a hasonló pályát befutó jéghegyekről, és arról, hogy miként befolyásolják a sarki óceánokat” – mondta Anne Braakmann-Folgmann, a CPOM kutatója.