Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,129 $

Későn diagnosztizálták, vastagbélrák miatt vesztette életét Kirstie Alley

TÉMÁK:
#Tünetek
Fotó: 2015. január 5-i kép Kirstie Alley amerikai színésznőről a HBO amerikai kereskedelmi TV-csatorna Girls című sorozatának bemutatóján New Yorkban. Az Emmy-díjas színésznő 2022. december 5-én, 71 éves korában rákbetegségben elhunyt. MTI/AP/Invision/Evan Agostini
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI) becslései szerint idén közel 151 ezer új esetet regisztráltak, ezért különösen fontos, hogy időben sor kerüljön a szűrővizsgálatokra.

71 éves korában vesztette életét a kétszeres Emmy-díjas színésznő, Kirstie Alley, a hírt pedig a családja jelentette be, hozzátéve, hogy sajnálatos módon későn diagnosztizálták nála a vastagbélrákot.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Ezt követően számos orvos és rákszakértő hívta fel a figyelmet, mennyire fontos időben és rendszeresen elvégeztetni az ajánlott szűrővizsgálatokat, kiemelve, hogy az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI) becslései szerint idén közel 151 ezer új esetet regisztráltak.

Az Egyesült Államokban a vastagbélrák a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés, amit nagyon nehéz diagnosztizálni, ugyanis a főbb tünetek jellemzően akkor jelentkeznek, amikor már előrehaladott állapotban van – írta az NBC News.

Emellett a vastagbélrákos betegek mintegy 90%-a 50 éves, vagy annál idősebb, ezért az orvosok azt javasolják, hogy a 45 év felettiek 10 évente végeztessék el a kolonoszkópiát, ám az is aggodalomra ad okot, hogy 2012 és 2016 között 2%-kal nőtt az új esetek száma az 50 év alattiak körében.

A korai tünetek közé sorolható a végbélvérzés, a bélműködési szokások megváltozása (például székrekedés vagy hasmenés), előrehaladottabb állapotban pedig erős hasi fájdalom, vérszegénység, fáradtság, hirtelen fogyás vagy csökkent étvágy szokott jelentkezni.