Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,55 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,041 $

Varga Mihály: a vártnál jobban csökkent az államadósság

Fotó: Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról a Pénzügyminisztérium Pénztártermében 2022. december 20-án. A miniszter elmondta: az ország biztonságos működéséhez szükséges források rendelkezésre állnak a jövő évre, a költségvetés finanszírozási helyzete stabil. MTI/Máthé Zoltán
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Varga Mihály pénzügyminiszter pozitív hírekkel szolgált 2023 első hetében, miután a vártnál jobban csökkent az államadósság.

Varga Mihály pozitív hírekkel kezdte a 2023-as évet, miután a vártnál jobban csökkent az államadósság, emellett teljesült a tavalyi hiánycél. Tekintve, hogy az ukrajnai háború és a szankciók miatt milyen válságba került Európa, ezek erős eredmények.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A szakember arról is beszámolt, hogy a költségvetési hiány a tervezettnek megfelelően alakult, miközben a földgáztartalékokat is számítva 6,1%-on teljesült. Ez ugyancsak a pozitív hírek közé sorolható az új év első felében.

„Jó hírrel indul az év: a vártnál jobban csökkent az államadósság, teljesült a tavalyi hiánycél.” – írta a posztjában Varga a Facebook oldalán. „A költségvetési hiány a tervezetteknek megfelelően, a GDP 4,9%-án alakult tavaly, a földgáztartalékokat is számítva 6,1%-on teljesült.” – folytat a pénzügyminiszter.

Azt is megtudhattuk, hogy 73,5%-ra javult a bruttó hazai termékhez viszonyított arány a 2021. évi 76,8%-ról. Varga hozzátette, 2023-ban is folytatják az egyensúlyi mutatók javítását, csökkentve többek között az államadósságot.

„Az államadósság a vártnál erőteljesebben csökkent, a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 73,5%-ra javult a 2021. évi 76,8%-ról. Idén is folytatjuk az egyensúlyi mutatók javítását, tovább csökkenő államadóssággal és alacsonyabb hiánnyal számolunk.”