Clouds
21 Budapest
Dollár
365,41 Ft
Euró
391,77 Ft
Font
439,87 Ft
Bitcoin
23,136 $

Varázslatos képeken, ahogy a Marson is beköszöntött a tél

TÉMÁK:
#Mars #NASA #tél
Fotó: A NASA által közreadott és a Perseverance amerikai Mars-járó által készített kép a járművet körülvevő sziklás tájról 2021. április 13-án. MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech
Világűr
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A vörös bolygón kétféle hó létezik: az egyik a Földön tapasztalt, fagyott vízből álló fajta, a másik pedig szén-dioxid-alapú, vagyis szárazjég.

A Mars sokak számára talán egy száraz, kietlen helynek tűnhet, ám néhányan meggondolhatják magukat azután, hogy megnézik a NASA által megosztott új videót, amely alapján úgy tűnik, hogy a vörös bolygó télen egy mesevilággá változik.

Soron kívül A halottak száma 7000, a sérülteké 35000 fölé nőtt a hétfői földrengésben

A felvételeket a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) amerikai Mars-kutató űrszonda Nagy Felbontású Képalkotó Tudományos Kísérlet (High Resolution Imaging Science Experiment) nevű, nagy felbontású kamerája készítette a fagyos marsi tájról, mégpedig közvetlenül a téli napforduló után.

A NASA közleménye szerint a bolygó fő jellemzőjeként a por a marsi időjárást is meghatározza. A por általában a tél érkezését jelzi, de a bolygótól nem idegen a hó, a jég és a fagy sem, s a Mars pólusainál a hőmérséklet akár -123 Celsius-fokig is süllyedhet.

Eddig egyetlen űrszonda vagy űrjáró sem látott hóesést a vörös bolygón

A CNN beszámolója alapján a Marson kétféle hó létezik: az egyik a Földön tapasztalt, fagyott vízből álló fajta. A vékony marsi levegő és a fagypont alatti hőmérséklet miatt a hagyományos hó szublimálódik, vagyis szilárdból közvetlenül gázzá alakul át, mielőtt a Marson a talajhoz érne.

A marsi hó másik fajtája pedig szén-dioxid-alapú, vagyis szárazjég, amely le is tud szállni a felszínre, s a Mars sík területein, a pólusok közelében általában néhány méternyi hó esik – derül ki a hirado.hu beszámolójából.

Eddig egyetlen űrszonda vagy űrjáró sem látott hóesést a vörös bolygón, mivel az időjárási jelenség csak felhőtakaró alatt, éjszaka fordul elő, ám a gépek kamerái nem látnak át a felhőkön, illetve továbbra sem sikerült kifejleszteni olyan robotfelderítőket, amelyek túlélnék a pólusok fagyos hőmérsékletét.