Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,712 $

Vaddisznók tartják rettegésben a szombathelyieket, 15 állatot már kilőttek

TÉMÁK:
#Szombathely
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Úgy tudni azonban, hogy még így is több mint 30 vaddisznó élhet a belváros környékén.

Az Index számolt be arról, hogy vaddisznók tartják rettegésben a szombathelyi lakosokat: az elmúlt pár hónapban már kilőttek 15 állatot, ám úgy tudni, további legalább 30 vaddisznó élhet Szombathely belterületén.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyhatja el a kórházat Ferenc pápa

A vaol.hu Károlyi Ákos jegyző összefoglalóját ismertetve írja, a vaddisznókról először 2021-ben kaptak lakossági jelzéseket, akkor 4 ember fordult a polgármesteri hivatalhoz segítségért. 2022-ben 10, idén pedig újabb 9 bejelentés érkezett a vaddisznók kapcsán.

A lap megjegyezte, jelenleg nincs pontos jogi szabályozás annak kapcsán, hogy kinek a feladata lenne az állatok befogása, a jegyző pedig hangsúlyozta, a problémát nem az önkormányzatnak kellene megoldania, noha már több intézkedést is tettek az ügyben.

Leginkább éjszaka lövik ki a vaddisznókat

A területileg illetékes Aranypatak Vadásztársaság hozzájárult a vadak elejtéséhez, a Szombathelyi Rendőrkapitányság pedig engedélyt adott az állatok kilövésére. A vaddisznók elejtése kizárólag este 18 órától másnap reggel 6 óráig történhet.

Az állatok kilövésével megbízott vadász két ütemben eddig összesen 15 belterületen élő állatot lőtt ki, noha becslései szerint még további több mint 30 állat élhet az érintett városrészben. Az önkormányzat a szerződések nyomán közel 2,4 millió forintot fizetett a vadásznak, a város idei költségvetésében pedig összesen 4,1 millió forint lett elkülönítve erre a célra.

A jegyző kiemelte, aki esetlegesen összefutna egy vaddisznóval, semmiképpen ne hergelje az állatot, és ne is fényképezze. Oly módon elehet elkerülni az támadást, ha kihátrálunk az állat elől. A jegyző hozzátette, a belterületen kószáló vadakat a 112-es segélyhívószámon lehet bejelenteni.