Kapacitáscsökkentésbe kezd az USA a Közel-Keleten, több védelmi rendszert is visszavonnak

Öngyilkos pokolgépes merénylet helyszínén a biztonsági szolgálat emberei és civilek a bagdadi Tajarán téren mûködõ piacon 2021. január 21-én. A piacon két öngyilkos merénylõ robbantott bombát, legalább huszonnyolc ember életét vesztette, több mint 70 megsebesült. MTI/EPA/Ahmed Dzsalil
not image

Nagy Noel

2021.június.21 - 13:44

A pénteki nap folyamán a Pentagon bejelentette, hogy haderő- és kapacitáscsökkentésbe kezdenek a Közel-Keleten, főként a légvédelmi rendszerek területén.

Jessica McNulty, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy a védelmi miniszter utasítására döntöttek így – írja a The Hill. Hozzátették, hogy a döntést az érintett országokkal koordinálva hozták meg, figyelembe véve azt is, hogy bizonyos védelmi kötelezettségekkel tartoznak a régiónak.

McNulty indoklása szerint a döntést elsősorban az indokolta, hogy a fejlett rendszerek fenntartása is kulcsfeladat arra az esetre, ha feszültté válik a helyzet. A szóvivő szerint nem fognak konkrét információkat szolgáltatni, a partnereik miatt sem.

A visszavonásokról először beszámoló Wall Street Journal tudomása szerint ez főként nyolc légvédelmi rendszerre vonatkozik, melyet Irakból, Kuvaitból, Jordániában és Szaúd-Arábiából vonnak ki, valamint visszavonják az ezeket működtető több százfős amerikai különítményt is.

McNulty elmondása szerint ezen rendszerek egy részét visszahozzák az Egyesült Államokba a karbantartási és felújítási munkálatok miatt, míg a másik részét a más régiókba fogják áthelyezni – ám erről sem osztott meg pontosabb információt.

Joe Biden külpolitikájának egyik alappillérévé vált, hogy ahol lehet, ott a Közel-Keleten belül csökkenteni az amerikai csapatok jelenlétét és a fegyverek, védelmi rendszerek számát, mely főként Szaúd-Arábiát érinti.

Ennek a keretében döntött úgy az amerikai kormány tavasszal, hogy legkésőbb szeptember 11-ig minden csapatukat kivonják Afganisztánból, annak ellenére, hogy a tálibok nagyon előre nyomultak az elmúlt hónapokban.