Dollár
434,75 Ft
Euró
420,22 Ft
Font
469,57 Ft
Bitcoin
19,366 $

Kapacitáscsökkentésbe kezd az USA a Közel-Keleten, több védelmi rendszert is visszavonnak

Öngyilkos pokolgépes merénylet helyszínén a biztonsági szolgálat emberei és civilek a bagdadi Tajarán téren mûködõ piacon 2021. január 21-én. A piacon két öngyilkos merénylõ robbantott bombát, legalább huszonnyolc ember életét vesztette, több mint 70 megsebesült. MTI/EPA/Ahmed Dzsalil
not image

Nagy Noel

2021. június 21. - 13:44

A pénteki nap folyamán a Pentagon bejelentette, hogy haderő- és kapacitáscsökkentésbe kezdenek a Közel-Keleten, főként a légvédelmi rendszerek területén.

Jessica McNulty, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy a védelmi miniszter utasítására döntöttek így – írja a The Hill. Hozzátették, hogy a döntést az érintett országokkal koordinálva hozták meg, figyelembe véve azt is, hogy bizonyos védelmi kötelezettségekkel tartoznak a régiónak.

Soron kívül Nyerő Páros: Muri Enikőnél betelt a pohár, elhagyja a villát? (videó)

McNulty indoklása szerint a döntést elsősorban az indokolta, hogy a fejlett rendszerek fenntartása is kulcsfeladat arra az esetre, ha feszültté válik a helyzet. A szóvivő szerint nem fognak konkrét információkat szolgáltatni, a partnereik miatt sem.

A visszavonásokról először beszámoló Wall Street Journal tudomása szerint ez főként nyolc légvédelmi rendszerre vonatkozik, melyet Irakból, Kuvaitból, Jordániában és Szaúd-Arábiából vonnak ki, valamint visszavonják az ezeket működtető több százfős amerikai különítményt is.

McNulty elmondása szerint ezen rendszerek egy részét visszahozzák az Egyesült Államokba a karbantartási és felújítási munkálatok miatt, míg a másik részét a más régiókba fogják áthelyezni – ám erről sem osztott meg pontosabb információt.

Joe Biden külpolitikájának egyik alappillérévé vált, hogy ahol lehet, ott a Közel-Keleten belül csökkenteni az amerikai csapatok jelenlétét és a fegyverek, védelmi rendszerek számát, mely főként Szaúd-Arábiát érinti.

Ennek a keretében döntött úgy az amerikai kormány tavasszal, hogy legkésőbb szeptember 11-ig minden csapatukat kivonják Afganisztánból, annak ellenére, hogy a tálibok nagyon előre nyomultak az elmúlt hónapokban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.