Dollár
396,83 Ft
Euró
403,42 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
23,450 $

Az USA, Japán és Ausztrália is felszólította Kínát, azonnal hagyja abba a hadgyakorlatokat

Fotó: A tajvani haditengerészet hajói a tajvani Csilung kikötőjében 2022. augusztus 5-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 6. - 10:05

Az amerikai, a japán és az ausztrál külügyminiszter közösen szólította fel Kínát, azonnal hagyjon fel a hadgyakorlatokkal Tajvan körül.

Kína előre szólt, ára lesz annak, ha az USA gépe leszáll Tajvanban, ami végül megtörtént. A kínai kormány tartotta a szavát, majd monumentális hadgyakorlatba kezdtek, pillanatok alatt mozgósították az egységeket.

Pár óra alatt már körbe is vették Tajvant, és több éles lövést is leadtak a gyakorlatuk részeként. Japán is aggódva figyeli az eseményeket, miután több rakéta a területükön csapódott be a vízbe, de az USA szintén mély aggodalmát fejezte ki a történtek miatt.

Az USA egyik repülőgép-hordozója is a térségben van, mely folyamatosan figyeli az eseményeket. Mindeközben Antony J. Blinken amerikai külügyminiszter, Penny Wong ausztrál külügyminiszter és Hayashi Yoshimasa japán külügyminiszter felszólította Kínát, azonnal hagyja abba a hadgyakorlatokat – írja a The Guardian.

A közös nyilatkozatukban aggodalmukat fejezték ki Kína magatartása miatt, és szerintük ezen lépéseikkel súlyosan sértik a békét és a stabilitást. Összesen öt ballisztikus rakéta csapódott be Japán kizárólagos gazdasági övezetében, amivel szerintük Kína csak növelte a feszültséget és destabilizálja a régiót.

Kína álláspontja változatlan, tartják a szavukat, és ez komoly figyelmeztetés lehet az USA és Tajvan részére. A kínai kormány szerint egyetlen egy külföldi nemzet sem avatkozhat bele az ügyeikbe, és ha ezt mégis megteszik, annak következményei lesznek.