Ukrajna semmilyen tűzszünetbe nem megy bele Oroszországgal, el is mondták, miért

Fotó: Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) lerója kegyeletét Leonyid Makarovics Kravcsuknak, a független Ukrajna első elnökének koporsójánál a Kijevben rendezett temetésen 2022. május 17-én. Kravcsuk, aki 1991 és 1994 között volt Ukrajna államfője, 2022. május 10-én, 88 éves korában hunyt el. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
not image

Hujber Dávid

2022. május 22. - 05:43

Ukrajna kizárta annak a lehetőségét, hogy tűzszünetet kössön Oroszországgal, aminek elmondásuk szerint egyetlen igazi oka van.

Közel három hónapja tart az ukrajnai invázió, amit az oroszok indítottak útjára. Azóta rengetegen vesztették életüket, nemcsak a katonák oldalán, mivel például csak Mariupolban több mint 20 ezren veszhettek oda.

A pontos számadatok egyelőre nem ismertek, később Ukrajna egy népszámlálás keretén belül szeretne válaszokat kapni erre a kérdésre. Az pedig talán sosem derül ki, hogy Oroszország pontosan hány katonát vesztett, mivel az ukránok és az oroszok teljesen más számokat közölnek.

A háború idején eddig egy olyan alkalom sem volt, amikor legalább egy napra tűzszünetet kötöttek volna egymással a felek. Ukrajna most már egyenesen kizárja azt a lehetőséget, hogy tűzszünetet kössön Oroszországgal.

Kijelentették, egy olyan megállapodásba sem megy bele, ami területfeladással járna számukra. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a legutóbbi beszédében azt mondta, bár a harcok véresek lesznek, a háborúnak csak diplomáciai úton lesz vége, és orosz megszállás ideiglenes.

Tanácsadója, Mihajlo Podoljak pedig határozottan elutasította azt az opciót, hogy igent mondjanak egy tűzszünetre, mivel szerintük ezek az engedmények visszaütnének, hiszen Oroszország a tűzszünetet követően csak keményebben vágna vissza – írja a Sky News.

Kijev tehát továbbra sem hajlandó elfogadni egy olyan megállapodást Moszkvától, ami számukra területvesztéssel járna. Ez pedig azt jelentheti, hogy a harcok még egy ideig biztosan folytatódni fognak Ukrajnában, és tovább növekszik az áldozatok száma.