Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

Ukrajna két elengedhetetlen feltételt szabott meg a háború befejezéséhez

MTI/EPA/ROBERT GHEMENT
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A béketárgyalások témája az elmúlt napokban ismét előkerült: az Egyesült Államok tárgyalásokat ajánlott Oroszországnak, ha az komolyan gondolja a háború befejezését.

De mégis mi kellene ahhoz, hogy Ukrajna március után ismételten tárgyalóasztalhoz üljön Oroszországgal? Az ország külügyminisztere, Dmitro Kuleba elmondta, hogy két feltételnek kellene mindenképp teljesülnie: Oroszország hagyjon fel inváziós terveivel, és vonja ki csapatait az ukrán földről.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Az indiai NDTV hírcsatornának nyilatkozva elmondta: “Ahhoz, hogy véget vessünk az ukrajnai háborúnak, két dolgot kell tenni: meg kell változtatni a Kremlben uralkodó véleményt, és az olyan hatalmak, mint India, segíthetnek ezt elérni.

“Moszkvának fel kell hagynia háborús terveivel, és a háborús uszításról át kell térnie a békés gondolkodásmódra. Másodszor, Oroszországnak vissza kell vonnia erőit Ukrajna teljes területéről” – mondta Kuleba.

Ukrajna külügyminisztere szerint ezek lennének azok a lényeges kiindulópontok, melyek mentén lehetővé válnának az újabb béketárgyalások a két ország között – számolt be róla a Sky News.

Mindazonáltal a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg úgy vélekedik, hogy jelenleg még nincsenek meg a békés rendezés feltételei, azzal ugyanakkor egyetértett, hogy minden bizonnyal a tárgyalóasztal mellett fog véget érni a háború.