Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,53 Ft
Euró
397,50 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
64,305 $

A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A nőt még tavaly vették őrizetbe, amikor társaival több embert megtámadt az utcán, súlyosan bántalmazva az áldozatokat.

...svg content...Fotó: Unsplash
Bűnügy

Borbély Fanni

Szerkesztő

A La Stampa olasz napilapban vasárnap jelent meg egy interjú a Magyarországon, a Gyorskocsi utcában fogva tartott olasz antifasiszta nővel, aki tavaly februárban több társával együtt támadt meg embereket az utcán. Ilaria Salis az interjúban az igazságtalanság áldozatának nevezte magát, azt kérve, hogy a vele szemben zajló bírósági eljárás tartsa tiszteletben az alapvető emberi jogokat.

Vélekedése szerint „politikai meggyőződése miatt akarják elítélni”:

„Tudom, hogy a történelem igazságos oldalán állok (…) a történelem igazol engem.”

Az újságíró kérdéseit, illetve az arra adott válaszokat Ilaria Salis apja továbbította. A lap az interjú kapcsán a jelentésben megjegyezte, Ilaria Salis több kérdésükre nem tudott, vagy nem akart választ adni. A nő apja, Roberto Salis elmondása szerint lánya óvatos, nehogy „ellene forduljanak” saját szavai.

A nő állítólag a testi épségét félti, de bírósági tárgyalás kimenetelét sem akarja kockáztatni. A nő alig fogadhat látogatókat, nincs internet-hozzáférési lehetősége és nem olvashat újságot. Ügyvédei számítása szerint a jövő héten hagyhatja el a börtönt, az első fokú ítéletig Budapesten házi őrizetbe kerül 16 millió forintos óvadékkal. Apja szerint akár 24 év börtönt is kaphat.

Érdekesség, hogy Ilaria Salis jelöltként indul a júniusi európai parlamenti (EP) választásokon a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) olasz pártkoalíció színeiben, amennyiben pedig ténylegesen beválasztják az EP-be, úgy immunitásban részesülhet képviselőként.