Az újrahasznosítás önmagában kevés, változásra kell kényszeríteni a szennyező vállalatokat

Fotó: Unsplash/Antoine Giret
not image

Kornis Vivien

2021. december 6. - 00:49

Az újrahasznosítás nem lesz képes megfékezni az elszabaduló globális műanyaghulladék-válságot – közölték pénteken a szakértők, akik arra is felszólították a vállalatokat, hogy fogják vissza a műanyaggyártást, és több terméket burkoljanak inkább újrahasználható és újratölthető csomagolásba.

Az egyszer használatos műanyagtól való eltávolodás és az újrafelhasználást lehetővé tevő rendszerek felé való elmozdulás a szakértők szerint a probléma enyhítésére alkalmas megoldások közé tartozik, de emellett szükséges a termelési rendszer radikális megújítása is – számolt be a Reuters hírügynökség.

Rob Kaplan, a Circulate Capital vezérigazgatója szerint az újrahasznosítás és a hulladék mennyiségének csökkentése egészen egyszerűen nem elegendő a válság megoldásához. A Circulate Capital olyan feltörekvő piaci kezdeményezésekbe fektet be, melyek a műanyaghulladék-krízis megoldásán dolgoznak. 

Visszafordíthatatlanná vált a műanyagszennyezés mértéke a világon

“Ez egy rendszerszintű probléma” – hangsúlyozta Kaplan a Reuters Next konferencia egy panelbeszélgetésén, hozzátéve, hogy különböző megoldások kombinációjára van szükség, melyek a probléma gyökerét is képesek megcélozni. 

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint évente mintegy 300 millió tonna műanyaghulladék keletkezik a világon, és a valaha gyártott műanyagok kevesebb mint 10 százaléka kerül csupán újrahasznosításra. Ennek oka részben az, hogy az összegyűjtés és a szétválogatás költséges folyamat. A maradék hulladék hulladéklerakókban végzik, és vagy örökre eltemetik, vagy elégetik azokat.

A Reuters októberben nyilvánosságra hozott információ szerint az újrahasznosítási rendszerek akadozása miatt az olyan óriásvállalatok, mint például az Unilever, a Coca-Cola és a Nestlé olyan projektekbe kezdtek befektetni, melyek a műanyaghulldékot cementégetőkben, tűzelőanyagokként égetik el. 

Mindeközben a szakértők előrejelzése szerint 2040-re a műanyagtermelés meg fog duplázódni, amit az iparág kritikusai szerint a bolygónkat érintő súlyos hulladékprobléma legnagyobb okozója. 

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

“Az újrahasznosítás nem tud versenybe szállni a túltermelése” – hangsúlyozta Von Hernandez, A Break Free from Plastic munkatársa, mely a műanyagszennyezés felszámolásáért kampányol globálisan. “Ezért kell korlátozni a műanyaggyártást” – tette hozzá, Kaplan véleményét tükrözve.

Bár a műanyagipar számára nem létezik globális szabályozó hatóság vagy egyezmény, a panelbeszélgetés résztvevői szerint az egyes fogyasztók segíthetnek elérni a vállalati magatartás oly’ szükséges megváltoztatását, és felelősségre vonhatják a cégeket a műanyagtermékek életciklusával és a műanyaghulladék sorsával kapcsolatban.

Az állampolgárok és a fogyasztók kényszeríthetik a vállalatokat műanyag- és szénlábnyomuk felfedésére, a legyártott és piacra kerülő műanyagok mennyiségének csökkentésére, valamint arra, hogy újrakalibrálják a logisztikájukat” – magyarázta Hernandez.