Akkora a baj, hogy már tűzoltók járőröznek a súlyos covid-betegek ágyánál Romániában

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 12. - 16:57

Az egyre gyakrabban előforduló kórháztüzeket szeretnék megelőzni keleti szomszédunknál a megerősített tűzoltói jelenléttel.

A Főtér hírportál értesülései szerint alig találni szabad helyet a román kórházakban, a betegágyakat főként koronavírusos páciensek teszik ki. Rengeteg klinikán nem sikerült orvosolniuk a tűzvédelmet, ezért kényszerből tűzoltókat kellett kivezényelni, akik az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan járőröznek a szobák között.

A temesvári járványkórház menedzsere korábban azt kérte a megyei hatóságoktól, hogy egy-két hónapig parkoljanak le egy tűzoltóautót a kórház udvarára, mert soha nem lehet tudni, mikor lesz baj.

Innentől kezdve indult meg az intenzív terápiás osztályok háromóránkénti ellenőrzése, amit először csak tesztjelleggel tettek meg, az elkövetkező hetekben azonban az érintett intézményekben rendszeresen jelen lesznek a szakemberek.

Tavaly novemberben tízen haltak meg a Piatra Neamț-i kórház intenzív osztályán, idén januárban a bukaresti járványkórházban négyen, október elsején pedig a konstancai járványkórházban heten veszítették életüket kórháztűzben.