Figyeljünk oda – ezek a tünetek akár végbélrákot is jelezhetnek

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.július.19 - 20:07

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a vastag- és végbéldaganatok száma, ezért fontos, hogy ha különös, megmagyarázhatatlan elváltozásokat észlelünk magunkon, azonnal forduljunk kezelőorvosunkhoz.

Leginkább az 50 év felettieket fenyegeti a vastagbélrák és a végbélrák, szakorvosok azonban nem győzik hangoztatni, hogy a fiatalabbak esetében ugyanúgy előfordulhat a megbetegedés, az életkor ugyanis nem kizáró tényező. Ha már családunkban előfordult vastagbél- vagy végbéldaganat, esetleg méhtestrák vagy hasi tumor, akkor fokozott lehet az óvatosság, és jól tesszük, ha évente bejelentkezünk szűrővizsgálatokra.

A bélrendszer rákos rendellenességeinek kialakulási kockázatát fokozza az egészségtelen életmód, a zsíros, koleszterindús táplálkozás, valamint a telítetlen zsírok és a vörös húsok mértéktelen fogyasztása – írta az Egészség Kalauz.

További veszélyeztető faktor a szervezetbe rengeteg rákkeltő méreganyagot bejuttató dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, valamint a kevés mozgással járó ülő életmód.

Azok is hajlamosabbak a vastagbél- és végbélrákra, akik krónikus alapbetegségben szenvednek, mint például colitis ulcerosában vagy Crohn-betegségben, illetve jóindulatú béldaganattal lettek egykoron diagnosztizálva.

A vastag- és végbélrák eleinte csendesen, tünetmentesen fejlődik és növekszik, első körben a megváltozott székletürítési szokások utalhatnak a daganat jelenlétére, illetve ha napokon keresztül élénk színű vagy sötétbarna véres székletet ürít a páciens.

Ezután hasi görcsök, puffadás és étvágytalanság alakulhat ki, valamint az is figyelmeztető jel, ha valaki annak ellenére hirtelen fogyásnak indult, hogy mindeközben bőségesen étkezett. Mivel sok ember nem tulajdonít túlságosan nagy jelentőséget ezeknek a panaszoknak, már csak késői stádiumban fordulnak orvoshoz, ekkor pedig már áttéteket képezhet a rák, amit szinte lehetetlen gyógyítani.

A klinikai vizsgálatok tanúsága szerint a vastag- és végbélrákok a jól szűrhető daganattípusok közé tartoznak. A szűréseket 40-50 éves kortól tanácsos elkezdeni, ám amennyiben a családban halmozott előfordulás jelentkezett vagy valamelyik felmenőnél fiatalabb korban fordult elő béldaganat, akkor a rendszeres szűrést akár már a húszas években is el lehet kezdeni.