Clouds
21 Budapest
Dollár
359,04 Ft
Euró
388,21 Ft
Font
433,14 Ft
Bitcoin
23,523 $

Nanorészecskés vizeletteszttel diagnosztizálható a rák

Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Sokszor komoly fejtörést okoz az orvosoknak felállítani a különböző ráktípusok diagnózisát, mivel széleskörű tünetegyütteseket okozhatnak, olykor pedig jól jönne, ha időben felfedeznék őket, hiszen ezzel a páciensek életét menthetnék meg.

Az MIT kutatói a diagnózis felgyorsítása érdekében egy olyan speciális nanorészecskékből álló szintetikus biomarkerekre épülő vizelettesztet hoztak létre, amely magas hatásfok mellett képes kimutatni a daganatos elváltozások jelenlétét az emberi szervezetben.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Az eljárás, mely során képes detektálni a ráksejteket a szenzor, egészen egyedi. A rákszövetek proteáz enzim segítségével jutnak ki a sejtközi mátrixból a fehérjéken keresztül, a nanorészecskék pedig éppen olyan peptidekkel vonták be, amelyek képesek elzárni ezen proteázok útját.

E tudás birtokában megalkották a tudósok az egyedi receptúrát, és további peptideket adtak hozzá a rendszerhez, amelyek szintén a ráksejtek közelében termelődnek, valamint réz 64-es számú izotópjával is megerősítették a reakciókat, így könnyebben végbemehet az azonosítás.

Végül sikerült létrehozni egy különleges tesztet, ami úgy működik, mint egy hagyományos PET-ellenőrzés, így lényegében a páciensnek mást sem kell csinálnia, csupán leadnia egy vizeletmintát, amelyből kimutatható a rák.

Egyelőre ígéretes részeredményekkel zárultak az első ellenőrzések, egereken ugyanis pontosan detektálni tudták az áttétes végbélrákot, ezért abban reménykednek, hogy a közeljövőben akár embereken is működhet a módszer.