Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,12 Ft
Euró
378,95 Ft
Font
442,13 Ft
Bitcoin
44,183 $

A potenciális rákbetegek ötven százalékánál maradt ki a korai diagnózis a koronavírus-járvány miatt

A lehetséges rákbetegek mintegy fele rákgyanús tünetek észlelése után inkább otthon maradt ahelyett, hogy meglátogatta volna háziorvosát vagy a szakorvosi rendelőt.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A betegek legfőbb tünetei között a vér felköhögése, a csomók és duzzanatok megjelenése, valamint a kiütések elszíneződései szerepeltek. Az NHS brit egészségügyi szolgálat szerint a covid-járvány első hulláma során mindössze 8 ezer rákgyanús páciens látogatta meg az orvosát, ami rendkívül alacsony számnak mondható.

A Cardiffi Egyetem és a Brit Rákkutató Intézet aggodalmát fejezte ki a tendencia kapcsán, az elmaradt diagnózisok és kórképek ugyanis ahhoz vezethetnek, hogy a daganatos rendellenességeket túl későn kezdik el kezelni, csökkentve ezáltal a túlélés esélyét – írta a BBC. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

A felsőoktatási intézmény és a kutatóintézet közös közvélemény-kutatásából kiderült, hogy 2020 márciusa és augusztusa között 3 025 embernél jelentkeztek a rák első figyelmeztető jelei, a páciensek 45 százaléka azonban nem fordult velük orvoshoz.

Bebizonyosodott, hogy főként azért nem mentek el orvoshoz, mert nem szerették volna őket leterhelni, hiszen a média összes platformján azt hallották, hogy az NHS nem bír több beteget fogadni, ezért nem akartak akadékoskodni, illetve a koronavírust sem szerették volna elkapni a rendelőkben és a klinikákon.

Mindeközben azok a páciensek, akik végül elhatározták, hogy meglátogatják orvosaikat, pozitív tapasztalatokkal gyarapodtak, és kiemelték, semmi sem helyettesítheti a szemtől szembeni vizsgálatot és diagnózist.

Sokan úgy gondolhatják, hogy a rák várhat magára, nem kell sietni, márpedig a daganatos elváltozásokat minél hamarabb kezelni kell, ellenkező esetben már gyógyíthatatlan áttétek keletkezhetnek, amelyeket már operációval sem lehet eltávolítani az érintett szervekből.