Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,051 $

Törökországot sem kíméli az éghajlatváltozás: északon áradások, délen erdőtüzek pusztítanak

Drónnal készült kép a heves esõzések nyomán áradás sújtotta Kastamonu városról, Ankarától északra 2021. augusztus 11-én. A természeti katasztrófa során házak és hidak omlottak össze, a házak tetejére menekült embereket helikopterekkel mentették a Fekete-tenger partján fekvõ Bartin, Kastamonu, Sinop és Samsun településeken. MTI/EPA/Anadolu/Umit Yorulmaz
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 13. - 16:34

Az árvizek a szakértők szerint az éghajlatváltozással összefüggő katasztrófák, amelyek az elmúlt hetekben sújtották Törökországot.

A szokatlanul heves esőzések okozta áradások Törökország északi partvidékén pusztítanak, leszakítva egy hidat és áram nélkül hagyva falvakat. A szerdai árvizek azután indultak pusztító útjukra, hogy az ország történetének legnagyobb erdőtüzei terjedtek el a délnyugati régióban.

Soron kívül USA: minden eszközt be kell vetni Észak-Korea fegyverprogramjainak korlátozására

A TRT Haber állami műsorszolgáltató közölte, hogy az áradások közepette egy ember szívrohamban meghalt az északi Bartin tartományban, és a mentőszolgálat munkatársai egy másik eltűnt személyt is keresnek. Tizenhárom ember pedig megsérült, miután Bartinban egy híd összeomlott, és 12 faluban áramkimaradás volt – közölte a katasztrófavédelmi elnökség (AFAD).

A Bartintól 240 kilométerre keletre fekvő Sinop tartományban az áradás miatt összeomlott egy ház, és autók álltak a vízben. Az AFAD közölte, hogy egy kórházat evakuáltak és néhány utat lezártak Sinopban, és figyelmeztetett, hogy a térségben várhatóan folytatódnak a heves esőzések. Törökország északi része nyáron, amikor az esőzések különösen erősek, hajlamos a hirtelen áradásokra: tavaly legalább hat ember halt meg a térségben az áradásokban.

A legutóbbi árvíz néhány nappal azután következett be, az ENSZ éghajlati jelentése megkongatta a vészharangot a globális felmelegedés miatt, és ambiciózusabb intézkedéseket sürgetett annak megakadályozására, hogy az éghajlatváltozás irányíthatatlanná váljon, miután a világ üvegházhatású gázainak szintje elég magas ahhoz, hogy évtizedekre garantálja az ehhez hasonló éghajlati zavarokat.

Az elmúlt hónapokban különösen Törökországot sújtották az éghajlatváltozással kapcsolatos katasztrófák: az elmúlt két hétben tomboló erdőtüzek több tízezer hektárnyi erdőt égettek le a déli partok mentén. A múlt hónapban Törökországban 1961 óta a legmagasabb hőmérsékletet regisztrálták – 49,1 fokot a délkeleti Cizre városában.

A vízhiány továbbra is veszélyezteti az élelmiszer-termelést és a Törökország szomszédaival való kapcsolatokat, akik már most is versengenek a vízjogokért, különösen az Eufrátesz és a Tigris folyókkal kapcsolatban. A helyzet pedig komoly nyomást gyakorol Recep Tayyip Erdogan elnökre is, hogy cselekedjen és segítsen a bajba jutottakon – számolt be az Al Jazeera.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.