Kiadta a vörös riasztást az ENSZ a klímaváltozás kapcsán

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 11. - 19:28

Több mint 14 ezer tudományos publikációt alapul véve az ENSZ szakemberei és tudóscsoportjai megállapították, hogy a jövő igencsak szürkén fog festeni, köszönhetően a klímaváltozás negatív hatásainak.

A hétfőn közzétett jelentésükben figyelmeztettek, hogy már nincs sok hátra az emberiségnek, ezért úgy döntöttek, kiadják a vörös kódot, melynek értelmében még menthető a helyzet, bár túlságosan rózsás jövőképet így sem festettek.

A The New York Times riportjából megtudhattuk, a klímaváltozás ellen csakis egyetlen fegyverrel vehetjük fel a harcot, ez pedig a nemzetközi összefogás, ám erre vajmi kevés esély mutatkozik.

A bolygó átlaghőmérséklete az elmúlt években több mint 1,1 Celsius-fokkal emelkedett, ami főként a fosszilis üzemanyagok égetése révén történhetett meg, melynek következtében káros gázokkal telítődött meg az atmoszféra.

További 20 év múltán akár 1,5 fokig is nőhet a tendencia, így képtelenség lesz betartani a 2015-ben Párizsban aláírt klímaegyezményt, nem beszélve arról, hogy még ha sikerülne is varázscsapásra leállítani a folyamatokat, addigra már késő lesz, hiszen egészen biztosan hosszú távú károkat okoztunk a Földnek.

Az ENSZ szerint már nincs visszaút, a klímaváltozást nem lehet megállítani, ezért olyan intézkedéseket kellene érvénybe léptetni, amelyekkel gyermekeink és unokáink jövőjét biztosíthatnánk, minimalizálva a veszteségeket.