Felére csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátást az Egyesült Államok

Fotó: Markus Spiske/Pexels
not image

Kornis Vivien

2021. április 24. - 00:11

Ambiciózus tervek tűzött ki maga elé az Egyesült Államok a klímavédelem érdekében: felére kívánják csökkenteni az üvegházhatásúgáz-kibocsátást az évtized végéig.

Csütörtökön, vagyis a Föld napján kezdődött meg a Biden amerikai elnök által összehívott környezetvédelmi csúcstalálkozó. A CNBC tudósítása szerint Biden belejentette, hogy az Egyesült Államok az évtized végéig a felére csökkentheti az üvegházhatásúgáz-kibocsátást. 

A cél eléréséhez az amerikai lakosságnak nagyban kellene változtatnia főleg azon, hogy hogyan közlekednek, hogy fűtik az otthonaikat és hogyan készülnek az általuk gyártott és fogyasztott termékek. 

A klímavédelmi csúcstalálkozó összehívásáról korábban mi is beszámoltunk – a januárban beiktatott elnök célja, hogy ezzel a kétnapos eseménnyel csatlakozzon vissza az ország a környezetvédelmi harcba a globális felmelegedés ellen, miután a Trump-kormány porba tiporta az Egyesült Államok erre irányuló törekvéseit.

A klímatalálkozóra Biden közel negyven ország vezetőjét hívta meg, köztük Kínát és Indiát. Az eseményre a koronavírus-járvány miatt virtuálisan kerül sor, és az Egyesült Államok abban bízik, hogy az új környezetvédelmi célok bejelentésével arra készteti majd a többi nemzet döntéshozóit, hogy a novemberben megrendezésre kerülő glasgow-i csúcs előtt felértékeljék az eddigi célkitűzéseiket.

A terv a környezetvédelmi szervezetek és a nagy cégek, mint a McDonalds, a Target és a Google céljaival nagyjából megegyeznek. A szakértők szerint ahhoz, hogy az Egyesült Államoknak esélye legyen arra, hogy az évszázad végéig kiiktassa a fosszilis üzemanyagok általi szennyezést, a 2005-ös szintekhez képest a kibocsátást legalább felére kell csökkenteni az évtized végéig.