Tokió 2020: óriási siker, megnyerte a bronzmeccset a magyar női vízilabda-válogatott

Fotó: Leimeter Dóra (j) és az orosz Anna Tyimofejeva a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornáján a harmadik helyért játszott Magyarország - Orosz Olimpiai Csapat mérkőzésen a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 7-én. MTI/Illyés Tibor
not image

Hujber Dávid

2021. augusztus 7. - 07:44

Miután a magyar női vízilabda-válogatott elvesztette az olimpiai elődöntőt, a következő és egyben utolsó körben a bronzmeccsen kellett medencébe ugraniuk.

Fájdalmas volt az elődöntőben elszenvedett vereség, de nem volt sok idő a szomorkodásra, mert fel kellett készülni a bronzmeccsre, amit Oroszország ellen vívhattak meg a lányok. Két olyan csapat feszült egymásnak, akiknek helyük lehetett volna a fináléban, és sokan ezzel is számoltak.

A magyarok jól kezdtek, egy könnyed góllal nyitottak a sikeres ráúszást követően, és csak a kapufa akadályozta meg őket abban, hogy rövid idő alatt kétgólos legyen a vezetés. Az oroszok a második támadásukat már be tudták fejezni, és ismét döntetlenre álltak.

Az oroszok igyekeztek átvenni a kezdeményezést, aminek a végén már ők vezethettek, bár nem sokáig, mert Keszthelyi lövése beakadt, így 2-2-vel folytathatták tovább. A következő támadások egyik oldalról sem voltak sikeresek, a magyarok emberelőnyben lőhettek volna gólt, ám nem volt szerencséjük.

Az első negyedben nehezen bírtak egymással a felek, sorra maradtak ki a helyzetek, hol a blokkok, hol pedig a kapusok miatt. Az első 8 perc 2-2-es döntetlennel ért véget, nagyjából kiegyenlített volt a játékmenet.

A szünetben videós elemzésre került sor az oroszok lövése miatt, hogy megnézzék, bent volt-e a kísérlet, mert nem volt egyértelmű a helyzet. Végül úgy határoztak, hogy nem adják meg a gólt, tehát maradt a 2-2, és következhetett a második negyed.

Kiderült, mennyit kereshet Messi a PSG-nél, közel a megállapodás

Garda egy távoli bombával indított, ami célt is ért, míg Magyari magabiztosan hárított az orosz kísérletet. 3-2-nél megint a magyar lányok támadhattak a kétgólos vezetésért, amit egy sikertelen követett, akárcsak az oroszok részéről.

Fotó: Parkes Rebecca (j) és az orosz Jekatyerina Prokofjova a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornáján a harmadik helyért játszott Magyarország – Orosz Olimpiai Csapat mérkőzésen a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 7-én. MTI/Illyés Tibor

Ezt kihasználván Vályi megduplázta az előnyt, ugyanakkor nem bízhattuk el magunkat, mert az oroszok már nem egyszer bizonyították, hogy gyorsan képesek reagálni. Nem sokon múlt a védés, valamivel több mint 5 perccel a negyed vége előtt 4-3 volt az állás.

Újabb gól nélküli perceket élhettünk át, mindkét oldalon voltak helyzetek, illetve Magyari védések. Keszthelyi törte meg a csöndet egy újabb góllal, amivel 5-3-at mutatott az eredményjelző. Ami még ennél is jobb hírt jelentett, hogy Vályi megint beköszönt, de csak rövid ideig volt három gólos a differencia, Simanovics szépített.

Ez sem tartott sokáig, Szűcs köszönte a lehetőséget, egy szép ejtett lövéssel 7-re növelte a gólok számát, ugyanakkor az oroszok szintén válaszolni tudtak. 7-5-ös állással mehettek pihenőre a játékosok.

A harmadik negyedben gyorsan feljött egy gólra az orosz csapat, büntetőből voltak eredményesek, majd jöhetett az emberelőny, ám az ellenfél kapusa kétszer is hárított, és az egyenlítésért támadhattak.

Fotó: Leimeter Dóra (j) és az orosz Anna Tyimofejeva a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornáján a harmadik helyért játszott Magyarország – Orosz Olimpiai Csapat mérkőzésen a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 7-én. MTI/Illyés Tibor

A három gólos előny egy látványos ejtés végén tűnt el, és még négy és fél perc volt hátra a negyedből. 7-7-es állásnál feljebb kellett kapcsolniuk a magyaroknak, mivel az oroszok láthatóan váltottak. Sőt, Oroszország még a vezetést is meg tudta szerezni, rosszul kezdett alakulni a mérkőzés.

A harmadik negyed különösen balszerencsésen sikerült, 8-7-es orosz vezetéssel várhattuk az utolsó negyedet. Vályi simán hozta el a labdát a ráúszásnál, sorozatban negyedik alkalommal, amit kapufa követett. Ekkor már majdnem 10 perc telt el a legutóbbi magyar gólszerzés óta, ami a harmadik negyedben rendkívül hiányzott.

Vályi pályafutása egyik legfontosabb gólját gyűjtötte be, és ezzel továbbra is 100%-os volt a mérlege. 8-8-nál több mint 6 perc volt hátra, és orosz emberelőny ide vagy oda, nem született gól a támadásból.

Hamar megszületett a következő találat Magyarországtól, és újra megvolt a vezetés. Gurisatti találatával volt meg a vezetés, amire egy elegáns orosz gól volt a válasz 9-8-nál.

A magyar időkérés után Illés 10-9-re varázsolta az állást, és mivel az oroszok támadása besült, újra Magyarország támadhatott, de a kapufa közbeszólt. 1 percnél még mindig 10-9 volt, és jött is a következő időkérés, méghozzá a legkritikusabb pillanatban.

30 másodpercnél már a kapus is lement az oroszoktól, és miközben Magyari nagyot védett, még be is talált a hálóba. Végül 11-9-re Magyarország megnyerte a bronzmeccset, és ezzel történelmet írt. Soha ezelőtt nem volt érmes a magyar női vízilabda-válogatott, így ez a nap különlegesebb, mint eddig bármikor.

Köszönjük, köszönöm lányok, van miért örülnünk!