Tokió 2020: elvesztette az elődöntőt a magyar női-vízilabda válogatott Spanyolország ellen, jöhet a bronzmeccs

Fotó: Keszthelyi Rita (k), valamint a spanyol Maica Garcia Godoy (b) és Elena Ruiz a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornájának elődöntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 5-én. MTI/Illyés Tibor
not image

Hujber Dávid

2021. augusztus 5. - 13:48

A magyar női vízi-labda válogatott Spanyolországgal döntött meg a tokiói olimpia elődöntőjében.

A magyar lányok Hollandiával találkoztak a negyeddöntőben, akiket 14-11-re győztek le, és teljesen megérdemelten jutottak be a következő körbe. Spanyolország volt az ellenfél, akik szintén nagyon magas szintet képviseltek, és minden plusz erőt mozgósítania kellett a válogatottnak.

A két válogatott úgy ugorhatott medencébe, hogy már pontosan tudhatták, kikkel mérkőznének meg a döntőben, ha nyernek csütörtökön. USA legyőzte Oroszországot, így az amerikaiak már biztos résztvevők voltak.

A legjobb hír az volt, hogy Magyari kézsérülése teljesen rendben jött a holland meccs óta, így vállalni tudta az elődöntőt, és semmi sem hátráltatta. A bal keze sérült meg a negyeddöntő lefújása előtt, és láthatóan komoly fájdalmai voltak.

A ráúszásnál a magyarok voltak a leggyorsabbak, így ők támadhattak először. Noha a lövés nem volt sikeres Garda részéről, ismét támadhattunk a spanyolok szabálytalansága miatt, majd hirtelen emberelőnybe került a válogatott. Szilágyi lövése szintén sikertelen volt, nem született gól.

Sőt, Spanyolország még kettős emberelőnyből sem tudta bevenni a kaput, és sajnálatos módon a magyar lányok a második emberelőnyt sem váltották gólra, miközben az ellenfél megszerezte a vezetést.

Már azt is tudhatjuk, mennyit kereshet Lukaku, ha visszatér a Chelsea-hez

Szilágyi éles szögből tüzelt, a kapufa sem volt vele, addig a spanyolok újra gólt szereztek. Mivel nem volt egyértelmű a találat, videós elemzésre volt szükség, aminek a végén megállapították, hogy nem volt bent a labda, marad az 1-0. Kevesebb, mint három perc volt hátra az első negyedből, amikor Szilágyi megint a kapufát találta el, addig az ellenfél megduplázta az előnyét. Keszthelyi eresztette el a hetedik magyar lövést, ami ugyancsak a kapufáról pattant le, és már nagyon kevés volt hátra a negyedből.

Az első negyed 2-0-ás spanyol vezetéssel ért véget, a magyarok nem tudtak betalálni, csak kapufáig jutottak. A második negyed sem kezdődött túl jól, kimaradtak a lehetőségek, míg a spanyolok 3-0-ra módosították az állást.

Az első magyar gólt Szilágyi szerezte meg, ez volt a negyedik próbálkozása, ekkor közel 5 perc volt még hátra a második negyedből. A soron következő spanyol támadást szépen blokkolták a magyarok, ám megint kihagyták az emberelőnyt, nem először a mérkőzésen. Spanyolország nem tette meg ezt a szívességet, 4-1-gyel várták Magyarország támadását, de hamar fordulhattak a támadói szabálytalanság miatt, és ezt a helyzetet is gólra váltották. 5-1-es állásnál már érezhető volt, hogy ebből baj lehet, ha így folytatódik tovább.

Fotó: Szilágyi Dorottya (b) és a spanyol Bea Ruiz a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornájának elődöntőjében játszott Magyarország – Spanyolország mérkőzésen a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 5-én. MTI/Illyés Tibor

Illés megunta a várakozást, pár másodperccel a negyed lefújása előtt 5-2-re szépített, amit egy Magyari-bravúr követett. A hetedik magyar emberelőny Szilágyi értékesített, rögtön a harmadik negyed elején. Ez az 5-3-as állás plusz reményt jelenthetett, de a spanyolok hatalmas góllal válaszoltak, egészen távolról lőttek.

6-3-nál ziccerbe került Keszthelyi, egy az egybe volt a kapussal, ám a hálóőr védeni tudott. Keszthelyi ekkor újra hasonló helyzetbe került, akinek büntetőt ítéltek, amit Szilágyi tett a hálóba. A spanyolok hiába támadtak, Magyari szenzációsan védett, majd jöhetett a magyar akció, emberelőnyben. Szilágyi vállalta el, a kapufa azonban kisegítette a spanyolokat.

7-4 is volt az állás, 2 perc 52 másodperccel a harmadik negyedik vége előtt. Nagyon nagy szükség lett volna egy találatra, ám Illyés lövése elakadt a blokkban. 43 másodperc volt hátra, amikor már négy gól volt a differencia, a spanyolok kézben tartották a mérkőzést, láthatóan kevesebbet hibáztak, mintha görcsösen játszott volna a magyar válogatott.

Az utolsó negyednek 8-4-es állással vághattak neki a csapatok. Apró reményt jelenthetett, hogy a negyedet a kettős emberelőny ellenére gól nélkül kezdte a spanyol csapat, de sajnos Keszthelyi ejtése sem volt sikeres. A következő lehetőségét már nem hagyta ki Keszthelyi, amivel 8-5-tel folytatták az elődöntőt.

Fotó: A magyar csapat a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornájának elődöntőjében játszott Magyarország – Spanyolország mérkőzésen a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 5-én. MTI/Illyés Tibor

Magyari védésével fordulhattak a magyarok, ráadásul kettős emberelőnyben. A 8-6-os állás is azt bizonyította, hogy Vályi labdája bizony a hálóban kötött ki. A nagyszerű védekezésnek hála megint a magyar lányok támadtak, óriási lehetőség adódott, hogy hosszú idő után csak egy gól legyen a különbség, a kapufa azonban ezúttal sem állt melléjük.

Mivel mindkét oldalról sikertelen volt a következő két akció, megint a spanyolok jöhettek, és már csak két és fél perc volt hátra. Képtelenek voltak betalálni, a kapufa ott is rosszkor jött, de a magyarok sem éltek a lehetőséggel az azt követő támadásban, ahogyan utána sem.

Mivel egy perc volt hátra, gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés, 8-6-tal Spanyolország jutott be a fináléba USA ellen, úgy hogy az utolsó negyedben még csak gólt sem lőttek. 21 másodpercnél volt még egy időkérés, de már nem volt idő, így Magyarország a bronzéremért küzdhet, akárcsak a korábbi olimpiákon. A bronzmérkőzésen Oroszország lesz az ellenfél, ami szintén egy nagyon nehéz meccsnek ígérkezik.