Több tízezer hektáron égett az erdő Kaliforniában, az erdészeti szolgálat úgy döntött, inkább hagyja leégni

Fotó: Unsplash/Dominik Lange
not image

Borbély Fanni

2021. július 24. - 16:59

A Kalifornia és Nevada határán elterülő vadregényes hegyvidéken pusztító, több tízezer hektáron tomboló hatalmas erdőtűzről az amerikai erdészeti szolgálat tisztviselői kezdetben úgy döntöttek, hogy nem jelent veszélyt, és hagyták, hogy égjen.

A villámok által szított Tamarack-tűz, amelyet először július 4-én fedeztek fel a Humboldt-Toiyabe Nemzeti Erdőben, kezdetben egyetlen fára korlátozódott, amely egy hegygerincen égett, “gyér tüzelőanyaggal és természetes akadályokkal a megfékezésére” – közölte az erdészeti szolgálat, amely egy Facebook-bejegyzésben videót tett közzé a kis parázsló tűzről.

“A taktikai irányítási döntés az, hogy a biztonsági aggályok miatt nem vetünk be tűzoltócsapatokat, ez azonban nem jelent felelőtlen megközelítést. A füst látható lehet a Pacific Crest Trail túrázói számára, de a 0,25 hektáros tüzet gránitsziklák, egy kis tó és gyér tüzelőanyag veszi körül”

– írta az erdészeti szolgálat a videó mellett közzétett július 10-i Facebook-bejegyzésében.

A Forest Service nyilatkozata ellenére, amely biztosította, hogy a tűz “nem jelent veszélyt a lakosságra, az infrastruktúrára vagy az erőforrásokra”, az erdőtűz azóta 58 417 hektárnyi területet és legalább 10 építményt perzselt fel Kaliforniában és Nevadában.
Péntek délutánra a tüzet mindössze 4 százalékban sikerült megfékezni, és több mint ezer tűzoltó volt a helyszínen. A CNN azt írja, a döntés, miszerint kezdetben nem oltották el a tüzet, felháborította a kaliforniai és nevadai törvényhozókat.

Az erdészeti szolgálat vezetőjének, Vickie Christiansennek kedden keltezett levelében Tom McClintock kaliforniai képviselő, aki a Sierra Nevada vadregényes vidékét képviseli, ahol a tűz keletkezett, azt követelte, hogy magyarázzák meg, “miért nem történtek 2021. július 4-én kezdődött Tamarack-tűz oltására irányuló oltási intézkedések” – olvasható az irodája közleményében.

“Tekintettel az erdőtüzek számára és növekvő méretükre, valamint az egész Nyugaton uralkodó súlyos tűzveszélyes körülményekre, azt javaslom, hogy azonnal értékelje át a US Forest Service jelenlegi irányvonalát, amely lehetővé teszi az erdőtüzek égését, és utasítsa az összes regionális erdészetet, hogy minden erdőtüzet a lehető leghamarabb el kell oltani”

– áll McClintock levelében.

Az erdészeti szolgálat megvédte azon döntését, hogy kezdetben nem oltották el a tüzet, és közleményében azt írta, hogy “a meredek, zord és távoli terep kihívást jelentett a vadonban keletkezett tűz biztonságos elfojtásában”, majd hozzátette, hogy az erőforrások korlátozottak voltak, és magasabb prioritású tüzekre, például az East Fork Fire tűzre kellett beosztani őket.

“A kezdeti elfojtási stratégia abból fakadt, hogy a közösségeket közvetlenül veszélyeztető erdőtüzek erőforrásainak elsőbbséget kellett adni, valamint a tűzoltóink biztonságát fenyegető kockázatokat is mérsékelni kellett a tűz által akkoriban jelentett veszélyekhez képest”

– közölte az erdészeti szolgálat.