Hatalmas babaváró tűzijátékozást szerveztek, halálos kimenetelű erdőtűz lett a vége

Fotó: Unsplash/Ian Schneider
not image

Borbély Fanni

2021.július.21 - 17:38

A kaliforniai házaspárt, akiknek babaváró pirotechnikai showja hatalmas tűzvészt okozott, és amely megölt egy tűzoltót, most gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják.

Refugio Manuel Jimenez Jr. és Angela Renee Jimenez hétfőn ártatlannak vallotta magát a 2020. szeptemberi El Dorado tűzzel kapcsolatos bűncselekmény vádjában és 29 másik vádpontban – közölték a hatóságok.

Az erdőtüzet a házaspár füstöt generáló pirotechnikai eszköze okozta, amely meggyújtotta a száraz füvet a San Bernardino-hegység lábánál, Los Angelestől 120 kilométerre keletre. Jimenezék hiába próbálták palackozott vízzel eloltani a tüzet, az erős szél és a szárazság miatt ugyanis hamar felizzott – közölték a hatóságok.

Az El Dorado tűz, amelynek megfékezése több mint két hónapig tartott, megölte a 39 éves Charles Mortont, a Big Bear Interagency Hotshot Squad elit tűzoltócsapat vezetőjét, és 13 embert megsebesített.

A tűz öt házat és 15 másik épületet pusztított el, több száz evakuáláshoz vezetett, s végül mintegy 93 négyzetkilométert érintett. Jimenezék szabadlábon védekezhettek, annak ellenére, hogy az ügyészség kérésére mindkettőjüket 50 ezer dolláros óvadék ellenében tartották fogva, és a New York Post szerint a nyár végén ismét bíróság elé kell állniuk.

Az emberölés vádja mellett a házaspárnak három súlyos testi sértéssel járó gondatlan tűz okozásának, négy lakott épületek elleni gondatlan tűz okozásának és 22 vagyon elleni gondatlan tűz okozásának vétségével kell szembenéznie – írja a lap.

A házaspárnak több mint 20 év rács mögé kell vonulnia, ha valamennyi vádpontban elítélik őket. Ez sajnos nem az első eset volt, hogy egy baba nemét leleplező mutatvány pusztító tüzeket okozott: a hónap elején egy babaváró partin felrobbantott robbanószerkezet Kanadában pusztító erdőtüzet okozott.