Több mint tízezer haiti menekült várakozik egy texasi híd alatt embertelen körülmények között

Fotó: Vizet osztanak a károsultaknak a haiti Les Cayesben 2021. augusztus 22-én, nyolc nappal a karibi szigetország délnyugati részét sújtó 7,2-es erõsségû földrengés után. Az eddigi hivatalos adatok szerint 2207 ember életét vesztette, 344 eltûnt, 12 268 pedig megsérült. MTI/AP/Matias Delacroix
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 17. - 22:21

A menekültek száma néhány nap alatt ugrott meg drámaian a területen.

A politikai felfordulás és két természeti katasztrófa sújtotta Haitiból több mint tízezer ember menekült el, és jelenleg egy dél-texasi híd alatt töltik az éjszakát a földön fekve, étlen-szomjan, egy koszos táborban – írja az atv.hu a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A haiti menekültek között kubai, venezuelai és nicaraguai bevándorlók is tartózkodnak. A Mexikót Texasszal összekötő Del Rio Nemzetközi Híd alatt éjszakázó menekültek vékony pokrócok alatt alszanak, és csak néhányan vertek fel kisebb sátrakat – írja az ATV az MTI alapján. 

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint további menekültek érkezése várható, akik hosszú és életveszélyes utat tesznek meg Mexikón, valamint Közép- és Dél-Amerikán keresztül, hogy az Egyesült Államokba juthassanak. 

Mind a mexikói, mind az amerikai oldalon tartózkodó határőrök megerősítették, hogy a menekültek túlnyomó része haiti menekült. 

Egy menekült elmondta, hogy egymással telefonon keresztül osztják meg azt az útvonalat, amelyen elkerülhetőek a mexikói hatóságok. Ez az útvonal 15 állomást tartalmaz az országban a Rio Grande folyó partjain, és Ciudad Acuna mexikói határvárosban ér véget.

Jovenei Moise egykori hatiti elnök július 7-én gyilkosság áldozatává vált, majd augusztusban egy, a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg a karibi szigetországot, amit egy trópusi vihar követett. 

Az amerikai határőrség csütörtöki közleménye szerint folyamatosan növelik a szolgálatot teljesítő határőrök létszámát, valamint ivóvizet, törölközőt és mobil WC-ket osztottak ki a menekültek között, akik egyelőre arra várnak, hogy átszállítsák őket az amerikai határőrség létesítményeibe.