Újabb kínai techvállalatokat tiltottak ki az Egyesült Államokból

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 25. - 15:17

Miközben Joe Bidenék élesen kritizálták Donald Trumpot amiatt, mert kitiltotta az országból a Huaweit és a Xiaomit is aggályosnak találta, az adminisztráció most szembe fordult saját elveivel, és feketelistáztak néhány kínai vállalatot.

A Biden-kormányzat szerdán számos kínai vállalatot vett fel kereskedelmi feketelistájára, nemzetbiztonsági és külpolitikai aggályokra hivatkozva. Nyolc kínai székhelyű technológiai vállalatot azért vettek fel a listára, mert állítólag támogatták a kínai hadsereg kvantumszámítási törekvéseit, valamint mert “a katonai fejlesztések támogatására amerikai eredetű termékeket próbáltak beszerezni – adta hírül a Portfolio.

Az amerikai képviselők és tisztségviselők már régóta aggályosnak találták, hogy a kínai cégek kötelezettségekkel tartoznak a Kínai Népköztársaságnak, a Népi Felszabadító Hadsereg nevében pedig bizalmas információkat gyűjtenek az USA területén is.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium 16 Kínában és Pakisztánban működő szervezetet és személyt is felvett a tiltólistára, az iszlámábádi nukleáris és ballisztikusrakéta-programmal kapcsolatos munkájuk miatt. A Biden-kormányzat összesen 27, a Kínai Népköztársaságban, Pakisztánban, Oroszországban, Japánban és Szingapúrban található szervezetet és személyt vett fel a listára – írta a lap.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Gina Raimondo amerikai kereskedelmi tárcavezető közleményében azt írta, a globális kereskedelemnek a békét, a jólétet és a jól fizető munkahelyeket kell támogatnia, nem pedig a nemzetbiztonsági kockázatokat:

A Kereskedelmi Minisztérium elkötelezett amellett, hogy az exportellenőrzéseket hatékonyan alkalmazza nemzetbiztonságunk védelme érdekében.”