Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

Tajvani külügyminisztérium: Kína Észak-Koreát „utánozta” a tengerbe lőtt rakétákkal

Fotó: AH-64E típusú harci helikopterek manővereznek a 36. alkalommal tartott évenkénti Kínai Dicsőség (Han Kuang) fedőnevű tajvani hadgyakorlaton Taicsung városnál 2020. július 16-án. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 5. - 15:52

A helyi tisztviselők közölték, egy ilyen lépés rombolja a regionális békét, ezért önmérsékletre szólítottak fel.

A BBC szerint egy nappal azután, hogy Nancy Pelosi amerikai házelnök elhagyta Tajvant, Kína hadgyakorlatot indított, ezáltal a mai naptól kezdve öt napon át tesztelik majd a fegyvereiket, többek között nagy hatótávolságú, éles lövedékeket.

A Reuters beszámolója alapján Kína több Dongfeng ballisztikus rakétát lőtt ki a szigetország északkeleti és délnyugati területei körüli vizekre, amelyekkel a tilalmi zónákra készülnek lecsapni, ám ezek nagyon közel helyezkednek el Tajvan partjaihoz.

A helyi hatóságok közölték, válaszul aktiválták a kapcsolódó védelmi rendszereket, emellett határozottan elítélik Kína akcióját, miközben arra kérték a nemzetközi közösséget, hogy ők is hasonlóan tegyenek – írta a The Guardian.

Mindemellett a tajvani külügyminisztérium arra sürgette a többi országot, hogy továbbra is álljanak ki a demokratikus Tajvan mellett, hangsúlyozva, hogy a tengerbe lőtt rakétákkal Kína Észak-Koreát „utánozta”, amely rombolja a regionális békét, ezért önmérsékletre szólítottak fel.