Dollár
395,18 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
473,64 Ft
Bitcoin
16,831 $

Csak úgy szórják a pénzt a magyarok nyaraláskor

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 14. - 18:33

A járványügyi helyzet javulása és a korlátozások feloldása, valamint az oltottak utazási lehetősége mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen keressék fel a külföldi országokat nyaralás céljából.

A K&H bank legutóbbi elemzéséből kiderült, 2021-ben rengetegen választották a hazai desztinációk helyett a külföldi helyszíneket, ezáltal megközelíthetik a kiadások a járvány előtti, 2019-es szinteket – írta a Napi.hu.

Soron kívül Navracsics reagált az EU-s pénzek érkezésére: 2023-ban megkaphatjuk a 100 százalékot

A 2019-es év egy-egy nyári hónapjában átlagosan a külföldi kártyás vásárlások összege 3,3 milliárd forintot tett ki, a készpénzfelvételeké 768 millió forintra rúgott, előbbi 47 százalékkal, utóbbi 27 százalékkal haladta meg a 2019-es (nyári hónapokon kívüli) havi átlagot.

„A 2020-as év megpróbáltatásai után az idei év még mindig nem a teljes lazulásé lehet, azonban már vélhetően sokan elindulnak, hogy végre külföldön is nyaralhassanak. Az országhatárokon túli bankkártyahasználat növekedni fog, a biztonságos használatra vonatkozó ökölszabályokat pedig nem szabad elfelejteni” – mondta Árva András, a K&H lakossági marketing osztályának vezetője.

A járvány következtében a bankkártyák még jobban előtérbe kerültek, várhatóan a következő években még inkább erre támaszkodnak majd a külföldön pihenő magyarok. A bank szakértői szerint ezért is érdemes figyelni pár dologra a külföldi bankkártya-használat esetén.

Az utazás előtt érdemes megnézni, hogy a külföldi készpénzfelvételnek milyen költségei vannak, azonban ahol csak lehet, érdemes kártyával fizetni. Fontos tudni, hogy a kártyatársaságok devizában – általában euróban és dollárban – számolnak el és az aktuális forintárfolyam alapján vonják le a forintbankszámláról az adott összeget.