Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Szemet gyönyörködtető ritkaság: gyöngyházfényű felhőt láttak a skóciai égbolton

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A nacre felhők nagy, vékony korongok alakját veszik fel és élénk színeket tükröznek, ám elég ritkán lehet őket kiszúrni az Egyesült Királyságban.

A BBC beszámolója alapján vasárnap este, illetve hétfő reggel ritka és élénk „gyöngyházfényű” felhő volt látható a skóciai égbolton, amely általában nagyon hideg, száraz körülmények között alakul ki, s a földi légkör alsó rétegében mozog.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

A Sky News szerint a nacre felhők nagy, vékony korongok alakját veszik fel és élénk színeket tükröznek, ám elég ritkán lehet őket kiszúrni az Egyesült Királyságban, így akiknek sikerül lencsevégre kapnia őket, szerencsésnek mondhatják magukat.

„A színek a víz tetején lévő vékony olajrétegről visszaverődő színekre emlékeztetnek, ez az irizálásnak nevezett hatás”

– áll a Met Office honlapján.

A felhők a földi légkör alsó rétegében alakulnak ki – a sarkvidékek felett, amikor a Nap éppen a horizont alatt van. A jégszemcsék ekkor gyöngyházfényű felhőket alkotnak, ezek a jégszemcsék sokkal kisebbek, mint a normál felhőket létrehozó részecskék.

A nap ezután visszaverődik ezekről az apró jégszemcsékről, ami gyöngyházfényű csíkokat hoz létre. A nagy magasságuk és a Föld felszínének görbülete miatt ezek a felhők a horizont alattról érkező napfényt megvilágítják és visszaverik a földre, így jóval hajnal előtt és alkonyat után is fényesen ragyognak.